Česko-slovenské turistické centrum se otevřelo pro veřejnost

Javorníky - Na kopci Kohútka v pohoří Javorníky definitivně vymazali hraniční čáru mezi Českou a Slovenskou republikou. Přímo na ní otevřeli historicky první společné turistické informační centrum. Za jeho vznikem stojí dvě občanská sdružení a ochránci přírody z obou zemí. Otevření centra bylo záměrně naplánováno právě na dnešek – 28. říjen, kdy se připomíná vznik Československa.

Slavnostní zahájení provozu centra zpestřila vernisáž fotografií a ukázky lidových řemesel. Nechybělo ani přeřezání závory či čestná salva. Centrum bude sloužit jako vzdělávací středisko a kongresový sál, výstavní galerie, místo pro řemeslné dílny a v neposlední řadě zde jsou i kanceláře pro ochránce přírody. „Věřím, že tento projekt pomůže rozvoji turistického ruchu nejen na tomto kopci, ale i v širokém okolí Javorníků, také, že přispěje k utužování vztahů,“ uvedl na slavnostním otevření centra místopředseda Trenčianského samosprávného kraja Milan Panáček. Právě sbližování obou národů je podle tvůrců jedním z cílů existence centra.

K vybavení stylového objektu náleží i stroje pro zimní údržbu běžeckých tras a letní kosení horských luk. Stavba vyšla na víc jak dvacet milionů korun, většinu ale pokryly evropské fondy.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)