Ultralehké letadlo „přistálo“ v Jeseníku na střeše budovy

Jeseník - V Jeseníku se dnes zřítil ultralehký kluzák. Jeho pilot se pokoušel nouzově přistát na fotbalovém hřišti nedaleko centra města. Manévr mu ale nevyšel a letadlo spadlo na střechu budovy v těsné blízkosti koupaliště. Pilot z havárie vyvázl jen s lehkým zraněním. Podle policie se jednasedmdesátiletému muži nepodařilo nastartovat motor, když chtěl vystoupat výš.

Ultralehký kluzák se na budovu koupaliště zřítil kolem půl deváté ráno. Letadlo zachytilo o jeden z komínů, dopadlo na střechu a zůstalo zaklíněné asi pět metrů nad zemí. Na místo okamžitě vyrazili záchranáři. Pilot v tu dobu už sám z letadla vystoupil, přesto jej převezli do jesenické nemocnice. Muž tvrdí, že se snažil znovu nabrat výšku. Vyklopil proto z trupu kluzáku pomocný motor. Ten ale nenaskočil. Pilot se proto snažil dostat k fotbalovému hřišti, už tam ale nedoletěl. 

Z havarovaného vraku unikly nebezpečné látky, které museli likvidovat hasiči. Zcela zničený kluzák pak prohlédli letečtí inspektoři. O příčině pádu ale mluvit nechtěli. 

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Trosky letadla sundavali hasiči ze střechy pomocí speciálního jeřábu. Podle předběžných odhadů dosáhla škoda na letadle asi 800 tisíc korun. Dalších 100 tisíc pak na střeše. Trosky navíc poničily jedno z aut, které bylo zaparkované před budovou.