Nemocnice si pořídila sanitky, dosavadní přepravce demonstruje

Ostrava - Před krajským úřadem v Ostravě protestovali řidiči sanitek soukromé společnosti Dossan. Nelíbí se jim, že pojišťovny chtějí hradit přepravu pacientů i sanitkám nemocnice Nový Jičín. Ta si koupila čtyři starší vozy, se kterými teď převáží pacienty. Zástupci Dossanu tvrdí, že na úkor jejich služeb. S ostatními soukromými dopravci nemocnice podle ředitele problémy nemá. S jedním z nich se dokonce dohodla na společném dispečinku.

Firma Dossan převáží pacienty už 12 let, teď jí ale kromě ostatních dopravců přibyla konkurence v podobě samotné nemocnice. Ta si totiž v létě pořídila čtyři sanitní vozidla. Novojičínská nemocnice dosud byla jedinou krajskou nemocnicí, která neměla vlastní sanitky. „Jedná se nám v prvé řadě o zvýšení komfortu pro pacienty, o zrychlení přepravních časů, o dopravu uvnitř nemocnice mezi dětským oddělením a oddělením operačních sálů,“ tvrdí ředitel nemocnice Nový Jičín Tomáš Nykel.

Tyto služby totiž podle nemocnice nebyly dostatečně zajištěné. Firma Dossan tvrdí, že nikdy nepochybila, a nemocnice ji omezuje jinak. Podle zákona mají pacienti právo na výběr dopravce, a to jim prý nemocnice upírá. „Pacienti mají možnost si vybrat, pacient si může zavolat jakoukoliv smluvní přepravní službu a s touto může odjet, takže z naší strany se o diskriminaci nejedná,“ říká ale Tomáš Nykel. „To nám nikdo neurčuje, to si objednáváme sami. Když už jsme v té nemocnici, tak řekneme, že chceme Dossan. Jsme na ně zvyklí, na ty řidiče,“ potvrzuje i jeden z pacientů.

„Diskriminují, obcházejí a snaží se ten náš provoz utlumit natolik, abychom se dostali do ztráty a už nemohli dál fungovat,“ nesouhlasí jednatel Dossanu Pavel Míček. Nemocnice není pro soukromou firmu citelná konkurence, míní zřizovatel novojičínské nemocnice – krajský úřad. „Nemocnice si skutečně řeší jen své vlastní služby,“ uvedl náměstek hejtmana kraje Karel Konečný.

  • Sanitky Dossanu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2071/207038.jpg
  • Nemocniční sanitka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2071/207039.jpg
Vydáno pod