Jubileum ostravské hvězdárny: Nová dimenze láká i na 3D obrazy

Ostrava - Třicet let ostravské Hvězdárny a planetária Johana Palisy připomíná výstava v Galerii Gaudeamus v budově Vysoké školy báňské - Technické univerzity. Více než historii se ale věnuje nejbližší budoucnosti. Výstavu nazvanou Nová dimenze můžete navštívit až do 26. listopadu a k vidění jsou na ní například obrazy vesmírných těles ve 3D.

Galerie Gaudamus zabírá část prvního patra rektorátu Vysoké školy báňské – Technické univerzity. Málokdo ale ví, že hvězdárna a planetárium je tady vlastně doma. „Jsme jedinou vysokou školou v České republice, jejíž součástí je hvězdárna a planetárium,“ říká hrdě děkan Hornicko-geologické fakulty VŠB-TU Ostrava Vladimír Slivka.

Výstava má několik cílů - jednak vysvětlit pojem planetárium, ukázat, jak vypadají ta nejlepší na světě, ale nabízí i několik velkoplošných obrazů vesmírných objektů. „Pokud návštěvník použije speciální brýle, tak je vidí trojrozměrně. Je to taková malá ochutnávka toho, co návštěvníci mohou vidět ve 3D pořadech, které uvádíme v našem planetáriu,“ zve k návštěvě vedoucí Hvězdárny a planetária J. Palisy Tomáš Gráf.

Část výstavy je věnována tomu, jak bude hvězdárna vypadat v nejbližší budoucnosti. Vesmírná brána - to je název projektu, který by měl ostravskou hvězdárnu a planetárium výrazně proměnit. Stavební povolení existuje, sto padesát milionů ale zatím chybí. „Je to projekt, na který žádáme prostředky z operačních fondů Evropské unie, rozhodne se o tom v lednu příštího roku,“ říká Tomáš Gráf. Výstava s názvem Nová dimenze bude v galerii Gaudeamus k vidění do 26. listopadu.

  • Trojrozměrné obrazy vesmírných těles autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2071/207068.jpg
  • Projekt Vesmírná brána autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2071/207069.jpg