Ostravsko bojuje o vyšší mzdy - prý nereálné

Ostrava - I desetiprocentní zvýšení mezd žádají v příštím roce odboráři některých firem v Moravskoslezském kraji. Chtějí si tak vynahradit často nulový nárůst platů za poslední dva roky. Návrhy zaměstnavatelů jsou ale podstatně nižší. Podle ekonomky Markéty Šichtařové porostou mzdy maximálně o čtyři procenta. Nevylučuje ani to, že některé firmy budou mzdy v příštím roce dokonce i snižovat.

Boj o mzdy začíná. Většina firem zahájila kolektivní vyjednávání. Mezi nimi i OKD - největší zaměstnavatel v MS kraji. „My jdeme s návrhem navýšení o deset procent, protože bychom vlastně už třetí rok stáli na stejné výši,“ řekl místopředseda Sdružení hornických odborů OKD Jozef Nejezchleba. „Domlouváme mzdový dodatek, ale do ukončení jednání nebudeme oznamovat žádné podrobnosti,“ uvedl pouze mluvčí OKD Vladislav Sobol. 

Podle odborářů ale vedení společnosti ve svém prvním návrhu mzdy zvýšit odmítlo. Jednání pokračují. Stejný požadavek na růst mezd jako v OKD mají také odboráři ostravského dopravního podniku, který patří městu. „Chceme zachovat reálné mzdy a budeme považovat asi desetiprocentní navýšení proti letošnímu roku,“ prozradila předsedkyně odborů DPO Eva Kubíčková. „V podnikatelském plánu na příští rok uvažujeme o dvouprocentním nárůstu mezd,“ vyjádřil se ředitel Dopravního podniku Ostrava František Kořínek.

V největší ocelářské společnosti v zemi - ArcelorMittal Ostrava - začne kolektivní vyjednávání až za několik dní. „V říjnu probíhala jednání o dodatku ke kolektivní smlouvě pro letošní rok – o její mzdové části. Bylo rozhodnuto, že zaměstnanci dostanou další část odměny,“ řekla mluvčí ArcelorMittal Ostrava Věra Breiová. „O mzdách začneme vyjednávat v tomto měsíci, ještě si musíme sjednotit názory,“ tvrdí předseda odborů koksovny společnosti ArcelorMittal Ostrava Leopold Laskovský.

Výrazné zvyšování mezd v příštím roce je podle ekonomky Markéty Šichtařové zatím nereálné. Dokládá to tím, že by firmy potřebovaly více zakázek. A růstu platů nenahrává ani to, že se stát chystá propustit část zaměstnanců. „Desetiprocentní plošný nárůst mezd je naprosto nemyslitelný. Pokud řeknu, že v roce 2011 porostou mzdy o tři, maximálně čtyři procenta, tak jsem ještě hodně optimistická,“ řekla. Odboráři očekávají, že letošní vyjednávání o růstu mezd mohou být velmi náročná. Před dvěma lety – v době krize – trvala i několik měsíců.

  • Dopravní podnik Ostrava autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2078/207773.jpg
  • ArcelorMittal autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2078/207774.jpg