Lyžařská střediska na Zlínsku netrpělivě očekávají příchod zimy

Zlínsko – V těchto dnech se na sjezdovkách ve Zlínském kraji dokončují poslední přípravy na lyžařskou sezonu. Přes rekordně teplý listopad je většina provozovatelů připravena už teď. Například sněžné dělo ve skiareálu na Trojáku už běží. Zatím nanečisto – nezvykle teplé listopadové dny umělé zasněžení ještě nedovolují.

„Provozovatel má v podstatě povinnost otestovat tu technologii před prvním mrazem, protože pokud se tak stane v době, kdy mrzne, tak už víceméně prodělává. Nám nyní stačí osadit vleky tažnými tyčemi a zasněžit kopec, čekáme tedy na příhodné podmínky,“ říká správce areálu na Trojáku Jakub Juračka.

Také v Trnavě netrpělivě očekávají příchod zimy. Na sjezdovce tu zatím pasou krávy. Správce areálu Trnava Martin Tomsů informoval, že nyní se čeká už jen na sníh. Uplynulé dva roky tady investovali statisíce korun do modernizace areálu. Koupili sněžné dělo a sjezdovku osadili světly, aby lyžaři mohli sportovat i za tmy.

Reportáž Filipa Zdražila (zdroj: ČT24)

Počasí člověk neporučí. Při čekání na první mráz proto některá střediska vsází na doprovodné programy. „Abychom byli konkurenceschopní, musíme vytvořit zde i podmínky pro mimozimní aktivity,“ dodal Robert Tomšů. Sněžné rolby zatím zůstávají pod zámkem. Následující dva týdny totiž podle meteorologů teploty pod nulou nepřinesou.

Vydáno pod