Kozel hrdina: Zastal se svého majitele a málem přišel o život

Staré Hamry - V útok na zvíře přerostl sousedský spor ve Starých Hamrech na Frýdeckomístecku. Čtyřiašedesátiletého pastevce koz a ovcí s nožem v ruce údajně napadl jeho soused. Pastevce se zastalo jedno ze zvířat, které útočníka povalilo na zem. Agresivní muž zvíře pobodal. Policie teď případ vyšetřuje a útočníkovi hrozí až dva roky za mřížemi.

Dlouhá léta byli přátelé, kteří se zdravili a navštěvovali. Teď je rozdělily spory o pastiny pro kozy a ovce. „Přišel a začal nadávat, že pasu na pozemcích, které nejsou moje. Jeho ale nebyly taky. Vyhrožoval, že mi rozbije držku,“ popisuje hádku před útokem napadený Eduard Němec. Ve chvíli, když soused na souseda vytáhl nůž, rozběhl se proti údajnému násilníkovi osmdesátikilový kozel. Chtěl se zastat svého pána a málem přišel o život.

„Nejdříve začal zvíře kopat do břicha a pak se napřáhl a nožem ho bodl do krku, pak ještě jednou. Přetáhl jsem ho šňůrou, kterou jsem měl po ruce a utekl,“ vzpomíná Eduard Němec. Zraněnému kozlovi nakonec veterinář zachránil život. Údajný útočník žije od svého souseda přibližně pět set metrů. Dveře domu zůstaly před novináři zavřené. „Muži bylo sděleno podezření z trestného činu týrání zvířat a násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci,“ uvedl mluvčí Policie ČR Ostrava Ivan Žurovec. Výsledky vyšetřování už policisté poslali státnímu zástupci. Soudce o případu rozhodne ve zkráceném řízení. Útočníkovi hrozí až dva roky vězení.