Vzniká unikátní model Strahovského kláštera

Třebíč - Modelář Stanislav Vrška z Třebíče dokončuje unikátní model pražského Strahovského kláštera. Z překližky a papíru mu pod rukama vzniká věrná kopie nejstaršího premonstrátského kláštera u nás. Monumentální dílo vzbuzuje obdiv modelářů i laiků a je dokladem šikovnosti českých rukou a hlav.

Lipové dřevo, kvalitní lepenka, papír a kelímky modelářských barev procházejí denně rukama třebíčského modeláře Stanislava Vršky. Ručně vyřezává a správně na model usazuje desítky komínů a vikýřů, stovky oken ale také miniaturní sošky. „To přemýšlení, jak to asi vypadalo nebo kde vzít podklad, tak to je složitější než samotná práce,“ prozrazuje modelář Stanislav Vrška.

Bývalý strojař, dnes v důchodovém věku, Stanislav Vrška má budov pražského Strahova v měřítku 1:100 doslova celý dům.  Na stole v kuchyni dokončuje hospodářské budovy a pivovar, hotelovou část kláštera má odloženou v obývacím pokoji a v ložnici právě schnou barvy na čerstvě natřených klášterních budovách. „Usilovně pracuje a má v sobě sebekázeň, která není normální u každého jedince,“ chválí pana Vrtišku manažer projektu Milan Šťastný. „Model musí být dokončen do začátku prosince. Takže teď už je to závěrečná fáze výroby,“ dodává Stanislav Vrška.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Model Strahovského kláštera musí být dokončen do 9. prosince, kdy v Praze proběhne vernisáž. Hned potom bude Stanislav Vrška pokračovat v práci na modelu podoby centra Třebíče z roku 1835. Už zhotovil model židovské čtvrti a právě částí historického náměstí na něj navazuje. Po dokončení má mít tento model rozměry asi 11x4 metry a hotový bude zhruba za 3 roky.

Vydáno pod