V Ostravě musí policisté pátrat po ztracených dětech stále častěji

Ostrava - V Ostravě výrazně stoupl počet dětí, které utekly z domu a musí po nich pátrat policie. Žádný společný důvod tam ale není. Psychologové i kriminalisté se shodují, že děti tím chtějí na sebe upoutat pozornost, protože mají pocit, že si jich rodina nevšímá. Letos už v Ostravě policisté pátrali po 29 dětech, kterým ještě nebylo 15 let. Ve všech případech úspěšně.

Mé dítě nepřišlo domů - věta, kterou na lince tísňového volání slyší stále častěji. Okamžitě začíná pátrací akce. „To znamená stažení většího počtu lidí do zaměstnání, dále třeba spolupráce s dopravním podnikem, městskou policií, jsou dělané prověrky ve zdravotnických zařízeních,“ popisuje průběh pátrací akce vedoucí oddělení pátrání Policie ČR Ostrava Antonín Drozd. Výjimkou není ani vrtulník s termovizí. Platí to i v posledním případě, kdy domů z kroužku nepřišla dvanáctiletá dívka. Zhruba po šesti hodinách pátrání a hlavně strachu přišla dobrá zpráva.

Dvanáctiletou dívku nakonec objevila obsluha čerpací stanice ve Frýdku-Místku - tedy zhruba dvacet kilometrů od místa, kde bydlí. „Dalšími výslechy bylo zjištěno, že utekla z domova kvůli špatnému prospěchu ve škole, což se zatím nepotvrdilo,“ uvedl Antonín Drozd. „Děti takto někdy volají na poplach. I malé děti znají metodu – když budu zlobit, všimnou si mě,“ tvrdí klinická psycholožka Ludmila Mrkvicová.

116 111 - to je bezplatné telefonní číslo linky důvěry. Funguje po celé Evropě. V Česku pak mají děti k dispozici ještě jedno bezplatné telefonní číslo - 800 111 113. „My jsme schopni zprostředkovat jakousi telefonickou konferenci dítěte s rodičem a nabídnout i okamžitou pomoc odborníka,“ říká Jan Kaňák z Linky vzkaz domů. „Nabádáme rodiče, aby hovořili se svými dětmi, případně i děti samotné, aby se svěřily kamarádům nebo někomu z rodiny, komu věří,“ poukazuje na to, že ani policisté nezůstávají stranou, mluvčí Policie ČR Ostrava Gabriela Holčáková.

  • Pátrací akce autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2095/209497.jpg
  • Telefonická pomoc autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2095/209498.jpg