Ostravské nevěst(k)y

Ostrava – Nesmiřitelným podobenstvím vztahu matky a dcery z doby, ve které starostové kradou, myslivci střílí a exekutoři přivádějí obyčejné lidi k šílenství, je hra Martina Františáka. Pod názvem Nevěsta ji ve své režii uvádí v ostravském Divadle Petra Bezruče, jehož je uměleckým šéfem. Příběh vychází ze skutečného příběhu, který se odehrál v jedné nejmenované moravské vesnici.

Prvním impulsem k napsání hry byl pro Františka nález deníků, snových zápisků slepé dcery o matce, na kopci Santov před deseti lety. Při dohledávání původu textu vyšlo najevo, že na Santově žily opravdu dvě ženy, matka a dcera. „Říkalo se jim nevěsty, což vlastně znamenalo nevěstky. V pusté krajině padesátých let za nimi chodili muži, stala se tam i jakási tragédie,“ doplnil Františák.

Nevěstu považuje za detektivní příběh pátrající po tom, co „se stalo v padesátých a šedesátých letech na blíže neurčeném místě, které je v okruhu 50 kilometrů od nás“. Děj přesunul z Valašska do pohraničí. Druhou rovinou hry je obraz vesnice v současnosti. Zachycuje, jak se lidé vyrovnávají s kapitalismem a co jim nová společenská situace přináší.

Reportáž Evy Lankočí (zdroj: ČT24)

„Místní muže, kteří mají své oplocené autobazary, jezdí na kraj pro peníze, spekulují s exekutory, obchodují s chlebem a kuřecími prsy,“ prozradil Františák. „Z toho plyne samozřejmě i spousta humorných konfliktů, Nevěsta je tedy i groteska, která má určitý společenský přesah,“ dodal dramaturg Vladimír Čepek.

V premiéře bude hra uvedena dnes v sedm hodin večer, první repríza je plánována na 17. listopadu. Hrají: Zdena Przebindová, Pavla Gajdošíková, Josef Králík, Přemysl Bureš, Jan Vápeník aj.

  • Nevěsta autor: Tomáš Ruta, zdroj: Divadlo Petra Bezruče http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2097/209630.jpg
  • Nevěsta autor: Tomáš Ruta, zdroj: Divadlo Petra Bezruče http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2097/209650.jpg