Při požáru bytového domu v Jihlavě uhořeli dva muži

Jihlava – V Jihlavě vypukl krátce před šestou hodinou večer požár bytového domu v Mahenově ulici. Hasičům se podařilo zachránit 89letou ženu, její syn spolu se svým kamarádem a psem ale v bytě zůstali a všichni uhořeli. Na místo míří statik, který rozhodne, zda se nebudou muset nájemníci dvou sousedních domů přestěhovat do náhradních prostor. Proč v domě začalo hořet, vyšetřují policisté.

„Žena se nadýchala zplodin, převezli jsme ji do jihlavské nemocnice,“ uvedl primář krajských záchranářů Miroslav Havlík. V nemocnici skončil také dvaadvacetiletý muž, který bydlí v domě a pomáhal při záchraně seniorky. Také on se nadýchal zplodin, je ale mimo ohrožení života. 

Mladík se podle hasičů zachoval jako hrdina, krátce před 18. hodinou se vracel domů, když viděl pode dveřmi sousedů kouř. Začal volat o pomoc, čímž vyburcoval ostatní nájemníky a sám vyrazil dveře bytu a vytáhl starou ženu z postele do kuchyně. Pak už kvůli hustému kouři nemohl nic dělat, ale to už byli na místě hasiči. 

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Příčinu požáru teď zjišťují kromě policistů i vyšetřovatelé hasičů. „Zatím není jasné, jak požár vznikl. Mohlo to být následkem nedbalosti či závadou na elektroinstalaci, musíme počítat i s úmyslným založením,“ dodala
mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.

Podle reportérky Blanky Poulové, která natáčela přímo na místě, žila v bytě nepřizpůsobivá rodina. Oba muži podle sousedů často končívali alkoholické radovánky na záchytce a do bytu prý často zbytečně vyjížděli záchranáři a policisté. Rodina také několikrát stála před přestupkovou komisí právě kvůli chování v domě.