Drama na okraji Brna: Letadlo muselo nouzově přistát přímo na rušnou silnici

Brno – Neobvyklý pohled se naskytl řidičům, kteří v podvečer projížděli po frekventované silnici mezi Brnem a Svitavami. Přímo na silnici totiž přistálo dvoumístné jednomotorové letadlo. Událost se stala na severním okraji Brna těsně u odbočky k hypermarketu Globus. Složitý manévr se naštěstí pilotovi povedl a celá událost se obešla bez zranění pilota i bez dopravní nehody.

Pilotovi zřejmě za letu došlo palivo, proto nahlásil problém na letovou věž, která se spojila s policií. „Kdybychom přistáli ve volné krajině, byli bychom oba mrtví. Všude byla hrozná tma, silnice byla jediná varianta k přistání,“ vysvětlil svůj riskantní manévr pilot Philippe Kissel. Než však policie stihla zorganizovat záchrannou akci a komunikaci uzavřít, tak musel s letounem za zem. Stroj sice při přistání přišel o křídlo, které se rozbilo o sloup na kraji vozovky, celá událost ale nakonec šťastně dopadla.

Letadlo mířilo z Německa do Maďarska a na palubě byl francouzský pilot a dánský pasažér. Ti se dnes podruhé narodili, v místě přistání je totiž členitý terén, který je pro noční přistání prakticky nepoužitelný. Navíc je všude kolem rušné silnice další zástavba. I podle inspektora, který nehodu vyšetřuje, se oba piloti zachovali velice profesionálně. Nejenže se totiž trefili na silnici, ale dokonce bez nehody přistáli mezi dvě projíždějící auta.

Důvodem byl nejspíše problém s palivem

Celou událostí se budou kromě policie zabývat i specialisté na letecké nehody. Zatím se totiž neví, proč přesně v letadle došlo tak náhle palivo. Podle pilotů přestal motor fungovat kvůli vadnému přepínači palivových nádrží, takže přestože benzin měli, nedostal se k motoru a ten tak přestal fungovat. Tuto variantu již potvrdil i inspektor z letové inspekce. „Mohlo se to tak stát, z křídla jsme odčerpali benzin, který nebyl využitý k letu. Závada je tedy pravděpodobně tady,“ uvedl inspektor Stanislav Suchý.

Po čtyřhodinové základní prohlídce přímo na místě přistání byl letoun pomocí těžké techniky naložen na návěs. Odtud ho technici odvezli na Brněnské letiště, kde budou v následujících dnech dál zkoumat jeho technický stav.

  • Pilot dokázal přistát na rušné silnici autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2101/210066.jpg
  • Na místě se okamžitě vytvořily kolony autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2101/210058.jpg
  • Letadlo bylo odvezeno do Brna autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2101/210064.jpg
Vydáno pod