Na severu Moravy se zhoršilo ovzduší, hrozí vyhlášení regulace

Ostrava - V Moravskoslezském kraji se dnes vlivem počasí zhoršila kvalita ovzduší. Meteorologové varují před případným smogem a možným vyhlášením signálu regulace. Průměrné denní koncentrace polétavého prachu překročily na některých místech regionu dvojnásobný denní limit, který je 50 mikrogramů na metr krychlový.

Nejhorší situace nastala po poledni ve Věřňovicích na Karvinsku, kde průměrná koncentrace polétavého prachu (PM10) dosáhla 122 mikrogramů na metr krychlový. Druhé nejhorší ovzduší dnes trápí Bohumín na Karvinsku, kde se koncentrace PM10 pohybuje kolem 102 mikrogramů. Nejlépe je na tom dnes Opava s 41 mikrogramy na metr krychlový. Překročení imisního limitu dnes zaznamenalo 14 měřících stanic z celkových 17.

Smogová situace a následné vyhlášení signálu regulace hrozí ostravsko-karvinské aglomeraci až do odvolání, uvádějí meteorologové z ČHMÚ. Vyhlášení signálu by znamenalo pro znečišťovatele v kraji, že musejí začít řídit provoz podle stanovených regulačních řádů, které zahrnují různá ekologická opatření.

Lidé s dýchacími potížemi a srdečním onemocněním, senioři a malé děti by se už nyní měli vyvarovat fyzické zátěže, pokud se pohybují venku. Platí to pro oblasti, kde množství polétavého prachu překročilo dvojnásobek denního limitu, tedy 100 mikrogramů na metr krychlový.

Podle meteorologů se bude imisní situace v Moravskoslezském i Olomouckém kraji během dne a noci mírně zhoršovat. Hodnoty průměrných koncentrací polétavého prachu zřejmě budou na severu Moravy i v následujících hodinách výrazně nad imisním limitem.

Ovzduší v Moravskoslezském kraji patří dlouhodobě k nejhorším v zemi. Obyvatelstvo je tam vystaveno zvýšené koncentraci znečišťujících látek, které mohou nepříznivě působit na zdraví.

Vydáno pod