Žáci z Frýdku-Místku vybírali na trhu vzdělávání, kam jít dál studovat

Frýdek–Místek - Žáci základních škol si ve Frýdku-Místku vybírali, kam půjdou dál studovat. Na Trhu vzdělávání 2010 se jim představovaly školy z celého Moravskoslezského kraje. Odborníci jim radili, jaké studijní zaměření je pro ně nejvhodnější a po jakém oboru je v současné době největší poptávka.

Čtyřiadvacet středních škol z okresu Frýdek-Místek a další z blízkých regionů se snažilo přesvědčit žáky o tom, že studovat právě u nich je pro ně ta nejlepší volba. „Já bych chtěl jít třeba na gastronomickou do Frýdku-Místku, nebo na zoologa do Rožnova pod Radhoštěm,“ rozhoduje se jeden ze žáků. „Chtěla bych do Frenštátu na informační technologii,“ má už jasno další návštěvnice trhu.

Budoucí studenti a učni si mohli na videu prohlédnout zázemí a vybavení škol. Firmy, se kterými školy spolupracují, je nechaly vyzkoušet si pro lepší představu konkrétní činnosti, které budou v určitém zaměstnání vykonávat. „Takže tady máme třeba trenažér řízení auta, máme tady šicí stroje, mohou si vyzkoušet šití. Máme tady i možnost zkusit montování, šroubování, zdobení perníků,“ uvádí několik příkladů poradkyně pro volbu povolání Renáta Tylečková.

Na trhu vzdělávání se nabízely také rekvalifikační kurzy pro dospělé, o které je v poslední době obrovský zájem. „Dnes nabízíme grafický design, obor keramik, umělecký kovář a pilotně ověřujeme zahradního návrháře,“ říká ředitel Střední umělecké školy AVE-ART Ostrava Jaroslav Prokop. Akci, která má školákům usnadnit výběr budoucího povolání, pořádá každým rokem Úřad práce ve Frýdku-Místku.

„Dost vysoká poptávka je po operátorech výroby, dále jsou to IT specialisté, ale i automechanici, elektroobory a podobné specializace. V současnosti se nejhůře umisťují textilní obory,“ tvrdí Vladimír Patáček z úřadu práce ve Frýdku-Místku. Školáci s horším prospěchem by se měli podle odborníků nejdříve vyučit řemeslu a získat výuční list, protože o dobré řemeslníky je neustále zájem. Maturitní obor pak mohou vystudovat později.

  • Trh vzdělávání 2010 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2108/210759.jpg
  • Trh vzdělávání 2010 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2108/210760.jpg
  • Trh vzdělávání 2010 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2108/210761.jpg