Připraví váhaví úředníci Jihlavu o stovky milionů korun?

Jihlava - Město Jihlava nutně potřebuje opravit a rozšířit kanalizaci. Přestože už může skoro dva roky stavět a má slíbenou i sedmdesátiprocentní dotaci, stále se nic neděje.  Hrozí proto, že díky liknavosti státních úředníků tři sta padesát milionů korun z evropských i státních dotací propadne a projekt bude muset být zastaven.

Jihlava má totiž kapacitu městské kanalizace zaplněnou již z více než sta procent, a proto se nemůže dál rozvíjet. Na kanalizaci se již nedá připojit žádná další průmyslová zóna či bytové domy. Před dvěma lety získala Jihlava deset milionů euro z evropských zdrojů a také sto milionů korun ze státní dotace, aby se městská kanalizace rozšířila. Od té doby se vedou různé debaty, do nichž vstoupil i antimonopolní úřad, a městu hrozí, že o slíbené dotace přijde. Neúspěšní uchazeči o zakázku za půl miliardy korun se totiž odvolali a případem se opakovaně zabývá i antimonopolní úřad. Jeho předseda tento týden prvoinstanční rozhodnutí překvapivě zrušil a vrátil šetření zpátky na začátek. „Udělali jsme to proto, abychom znovu a řádně prošetřili skutečný stav věci a zabránili tak pochybnostem o tom, jak úřad rozhodl,“ vysvětluje místopředseda Úřadu na ochranu hospodářské soutěže Kamil Rudolecký.  „Je to pro mě velmi smutným zjištěním, jak státní orgány dokážou zdržovat věci,“ zlobí se předseda Svazu vodovodů a kanalizací Jiří Vlach. „Město Jihlava velice trápí, že byly opakovaně překročeny lhůty, které ukládá správní řád,“ dodává náměstek jihlavského primátora Petr Pospíchal.

Úřad na ochranu hospodářské soutěže tvrdí, že předseda v rozkladovém řízení vrací případy ke znovu prošetření pouze výjimečně. Loni to bylo z pěti set případů pouze šestkrát. Brání se ale nařčení, že by nedodržel zákonné lhůty. „Lhůta pro projednání je šedesát dnů, ale když čekáme na dokumenty, tak se tato lhůta zastavuje,“ vysvětluje Kamil Rudolecký. „V tomto případě skutečně hrozí i riziko, že se projekt nebude realizovat,“ upozorňuje ředitel Vodárenské akciové společnosti Josef Pospíšil.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Kvůli škodě, která zřejmě vznikne ztrátou dotací, už připravuje Svazek vodovodů a kanalizací Jihlavsko podle svého předsedy žalobu na český stát. V tomto případě tak nezbývá než čekat na výsledek sporu. Přitom nárok na přislíbené peníze vyprší již na konci příštího roku.

Vydáno pod