Výstava mešních a košer vín na Velehradě

Velehrad - Ojedinělou výstavu hostí Velehrad na Uherskohradišťsku. O symbolickou cisterciáckou pečeť se tam už počtvrté ucházejí nejušlechtilejší mešní a košer vína z celého světa. Letos se této neobvyklé výstavy účastní rekordní počet vzorků. Výstava se i letos těší nevídanému zájmu nejen místních, ale i lidí z celé řady regionů České republiky.

V barokním sklepení u velehradské baziliky vpodvečer zavoněla nejvybranější vína vyrobená přesně podle pravidel diktovaných tradicí a vírou. „Na počest cisterciáků, kteří v listopadu roku 1205 osídlili toto údolí, pořádáme tuto výstavu,“ prozrazuje místopředseda Matice velehradské Petr Hudec. „Mešní víno je symbolem krve Páně, proto tak musí vypadat. Musí to být vysoká kvalita. Ideální mešní víno je takové, které dosáhne z cukru dvacet stupňů,“ vysvětluje výrobce mešního vína Josef Kadlčík. 

U nás mešní víno dělají jen dva výrobci, totéž platí u košer vín. Na největší moravské poutní místo však připutovalo rekordních sedmdesát šest vzorků z celého světa. „U nás ho mohou sbírat děvčata a zpívat si písničky. Kdežto u košer vína je to tak, že hrozny sbírají bratři židé a měl by u toho být rabín,“ dodává Josef Kadlčík. 

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

Trofej v podobě zlaté cisterciácké pečeti získalo mešní víno z rakouského kláštera. Zabodovaly ale i klenoty z domácích vinic.