Pobodání chlapců v Ostravě vyšetřuje policie jako pokus o vraždu

Ostrava - Sobotní pobodání tří chlapců ve věku devět, 13 a 14 let v Ostravě-Zábřehu vyšetřuje policie jako pokus o vraždu. Policejní mluvčí Darina Majková zároveň potvrdila, že policie společně s městskými strážníky zadržela v souvislosti s útokem dva mladistvé. Nikoho zatím neobvinila. Dosud také nemá útočnou zbraň. Tři pobodaní chlapci se zřejmě vůbec neznali, vážně zraněný devítiletý hoch už je mimo ohrožení života. Další dva mají středně těžká zranění, jejich stav je stabilizovaný. Případ si s ohledem na jeho závažnost převzala ostravská krajská policejní správa. Útoky se postupně odehrály v ulicích Svazácká a Patrice Lumumby v rozmezí od 17:30 do 18:00. Jeden z podezřelých mladíků mohl být podle svědků opilý, na internetu navíc údajně na videu rapuje o noži a násilí.

Policie už vyslechla svědky, nikoho ale zatím neobvinila. K zadrženým mladíkům ani obětem útoku se vzhledem k jejich nízkému věku nechce blíže vyjadřovat. Podle informací od blízkých obětí se měl jeden z mladíků večer opít v restauraci nedaleko místa činu. Školáci tvrdí, že se rozešel s přítelkyní a bodal ze vzteku. Policie informaci zatím nepotvrdila. „Houpal se a on za ním přišel a zezadu ho začal bodat,“ popsal ČT útok na hřišti kamarád nejvážněji zraněného devítiletého chlapce. Podle jeho otce si něco takového nikdo nedokáže představit ani v hororu: „Není nic strašnějšího, než když máma drží v náručí své dítě, které krvácí, a čeká, než přijede sanitka. Devítiletý kluk, který se ničím neprovinil.“

Čtrnáctiletý hoch, kterého napadli jako prvního, byl pobodán na zádech a ruce. Devítiletý chlapec má dvakrát probodnutý žaludek, poraněné plíce a zranění krku. Záchranka ho ihned převezla do ostravské fakultní nemocnice, kde ho lékaři večer tři hodiny operovali. „Poranění, která utrpěl, jsou velice vážná, nicméně jeho zdravotní stav je stabilizovaný a je mimo ohrožení života,“ řekl ČT tiskový mluvčí FN Ostrava Tomáš Oborný. Hoch nyní leží na oddělení pediatrické intenzivní a resuscitační péče.

Reportáž Evy Lankočí (zdroj: ČT24)

Dva další hoši jsou v Městské nemocnici Ostrava. Podle mluvčí nemocnice Anny Vidiševské musel být jeden z pacientů s těžkým poraněním břicha ještě v sobotu večer operován. V současné době je na jednotce intenzivní péče a stabilizovaný, stejně jako druhý školák. Mimo obou napadených nezletilých hochů lékaři městské nemocnice ošetřili rovněž jednoho údajného útočníka, kterého podle Vidiševské přivezla a po ošetření odvezla policie.

Podezřelý mladík zpívá na videu o zabíjení

Dva podezřelí mladiství prezentovali na internetu své názory na svět prostřednictvím hudebních videí. V rapových textech, v nichž často používají vulgární výrazy, řešili především mezilidské vztahy. Na videa upozornili známí podezřelých mladíků, ale i děti z lokality, kde mladíci údajně zaútočili. Na jednom z videí mladík zpívá mimo jiné o noži a zabíjení. V jednom z textů vulgárně hovoří o čtvrti plné potkanů a tvrdí, že všechny ty krysy zničí a zabije. „Všechno má svůj čas a vy se dočkáte…,“ uvádí s tím, že se mu smějí, že nosí nůž jak na ovoce. „V tom případě jsi hruška, ale s mojí kudlou v břiše,“ zpívá. V písni dále tvrdí, že nelze odhadnout člověka, který nemá co ztratit, a takový člověk s „kudlou“ v ruce může i zabít.

Podle dětí, které znaly dva z napadených chlapců, byli útočníci „známými firmami“. Školáci uvedli, že podezřelí pili a snad i užívali drogy. Problémy se podle nich začaly stupňovat po otevření hřiště, na němž byl údajně pobodán i jeden z chlapců. Podle jejich tvrzení se na hřišti v ulici Patrice Lumumby otevřeném teprve před pár měsíci scházejí výrostci i party z okolí, které si tam „vyřizují účty“.

Brutální útoky mladistvých nejsou ojedinělé. Jen za posledních pět let skončilo takových případů u soudu přes deset. Nejčastěji mladiství napadají důchodce nebo děti. Výjimkou nejsou ani vraždy z nešťastné lásky nebo znásilnění.

Vybrané útoky mladistvých:

Leden 2004: 13letý vrah zabil stejně starou spolužačku z Kmetiněvsi na Kladensku. Soud mu uložil ochrannou výchovu.

Srpen 2004: 16letý mladík vraždil v srpnu 2004 v Olešnici na Rychnovsku. Dostal 7 let vězení. Spolu s dalšími pachateli brutálně zabili 81letou důchodkyni.

Září 2004: Lidmi otřásla loupežná vražda faráře v Třebenicích na Litoměřicku. Podle soudu se na činu podílel i tehdy 15letý mladík, který na faru docházel. Do vězení šel na 8,5 roku.

Říjen 2004: Trojice pachatelů zabila 69letého důchodce v Malých Svatoňovicích. Dvěma z nich bylo v té době 16 let, třetí byl o rok starší. Do vězení pro mladistvé je soud poslal na 5 až 9 let.

Duben 2010:  Zatím poslední odsouzený případ. 17letý romský mladík dostal 10 let za napadení, brutální týrání a sexuální zneužití 13letého chlapce v Bohosudově. Nebyl sice sám, druhý násilník ale trestu unikne, v době spáchání činu mu bylo teprve 14 let.

Policie hledá vražednou zbraň
Zdroj: ČT24