Šestnáctiletý útočník, který měl pobodat tři děti, skončil ve vazbě

Ostrava – Šestnáctiletý útočník, který měl podle policie o víkendu pobodat tři děti, je ve vazbě. Poslal ho tam Okresní soud v Ostravě, jelikož hrozilo, že by mohl mladík ovlivňovat svědky a pokračovat v útocích. Už v pondělí policisté útočníka obvinili z pokusu o vraždu, vzhledem k jeho věku mu hrozí až desetiletý trest vězení. Na útoku se měl podílet i druhý mladík, toho sice policie propustila, ale stále ho prověřuje.

Tři děti ve věku 9, 13 a 14 let byly postupně pobodány v sobotu v podvečer v ostravské čtvrti Zábřeh. Záchranáři nejprve vyjížděli ke čtrnáctiletému chlapci, který měl podle mluvčího záchranné služby Lukáše Humpla pobodaná záda a ruku. Pak ošetřovali devítiletého hocha, který měl ze všech tří nejvážnější zranění - vícečetná bodná poranění v oblasti krku, ruky, břicha a pánve a byl v ohrožení života. Nakonec lékaři ošetřovali třináctiletého chlapce s bodným poraněním hrudníku.

Zdravotní stav devítiletého hocha, který po útoku skončil ve Fakultní nemocnici Ostrava, je stabilizovaný a školák je mimo ohrožení života. Rodiče a lékaři doufají, že už se jeho zdravotní stavu bude jen zlepšovat. Pokud nenastanou komplikace, tak by mohl být malý pacient na Vánoce doma. Dva starší chlapci jsou stále v péči lékařů Městské nemocnice Ostrava.

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)

Oba útočníci prezentovali na internetu své názory na svět prostřednictvím hudebních videí. V rapových textech, v nichž často používali vulgarismy, řešili především mezilidské vztahy. Jeden z mladíků, s největší pravděpodobností obviněný, v posledních několika dnech vložil na hudební server čtyři videa hovořící o rozchodu s přítelkyní, jedno z nich doplňuje fotografie mladého muže s nožem v ruce.

Ředitel školy, kam mladík dříve chodil, v rozhovoru pro Aktuálně.cz uvedl, že šlo o problémového žáka, který šikanoval ostatní. Škola na něj proto upozornila obecní úřad. Jak ale s touto informací úředníci naložili, nevěděl ani starosta obvodu Ostrava-jih Karel Sibinský (ČSSD). Město teď chce alespoň ve spolupráci se starosty jednotlivých obvodů připravit konkrétní opatření, jak bezpečnost dětí zvýšit. Dvě mobilní kamery už mají strážníci k dispozici.