Bývalý starosta Mohelnice chtěl před soudem očistit své jméno

Olomouc - Vrchní soud v Olomouci se opět vrátil ke sporu mezi bývalým starostou Mohelnice Ladislavem Kavříkem a mohelnickou zastupitelkou, advokátkou Janou Hamplovou. Ta dříve obvinila Ladislava Kavříka z podvodu a zneužití pravomoci. Byl za to zproštěn viny. Teď žaluje ji za poškození dobrého jména. Soud mu ale za pravdu nedal.

Jana Hamplová obvinila bývalého starostu Mohelnice, že uzavřel bez vědomí zastupitelstva nevýhodnou smlouvu. Pro městskou teplárnu ESMO nakoupil na leasing novou technologii, která umožňovala vyrábět i elektřinu a zaručil se majetkem města. Teplárna ale nedokázala splácet a zkrachovala. „Valnou hromadu Esma tvoří městská rada, to znamená, že sedm lidí bylo ve valné hromadě, která to projednávala, a další zastupitelé byli v dozorčí radě, tím pádem většina zastupitelů o tom věděla,“ tvrdí bývalý starosta Mohelnice Ladislav Kavřík.

Soudy mu daly za pravdu – podle nich se neprokázalo, že by měl ze smlouvy osobní prospěch. Kdysi oblíbený politik ale musel kvůli soudním sporům složit funkci jak starosty města, tak krajského zastupitele. Právě proto podal na dlouholetou rivalku žalobu. „Pan Kavřík si za všechno může sám. Zavinil si to svou arogancí a špatnou správou městského majetku v Mohelnici,“ myslí si žalovaná Jana Hamplová.

Za výroky v novinách a jedno vystoupení na zastupitelstvu města, požadoval Ladislav Kavřík po Janě Hamplové 200.000 korun a zveřejnění omluvy v tisku. Soud se tentokrát ale přiklonil na stranu advokátky. V ústavě je podle něj zakotvena svoboda slova a navíc její kritika byla přiměřená. „Žaloba byla absurdní už od začátku,“ řekla Jana Hamplová. „Ta kritika není oprávněná, ona toho člověka úplně zničila,“ nesouhlasí právní zástupce Ladislava Kavříka Zdeněk Šťastný. Soudní tahanice, které trvají více, než čtyři roky zřejmě nejsou u konce. Právní zástupce Ladislava Kavříka už na místě naznačil, že podá ústavní stížnost.

  • Ladislav Kavřík u soudu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2145/214434.jpg
  • Jana Hamplová u soudu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2145/214435.jpg