Policisté v Ostravě vyřešili další případ znásilnění

Ostrava - Z brutálního znásilnění 51leté ženy v Ostravě viní policisté 27letého recidivistu. Ženu navíc těžce zranil. Kriminalisté ho obvinili v době, kdy už byl ve vazbě kvůli dalšímu znásilnění. V Ostravě letos policisté vyšetřovali už 43 podobných případů, jen tři jsou zatím neobjasněné – i tady má ale policie podezření, zatím ovšem chybí dostatek důkazů.

Neštěstí se stalo v září v ostravském parku Milady Horákové. 51leté ženě roztříštil útočník klíční kost, zlomil několik žeber a nakonec znásilnil. Ženě se i přesto podařilo utéct. Útočníka dopadli policisté o měsíc později. 27letý recidivista se ve křoví sápal na další ženu, tentokrát 21letou. Náhodou šel okolo policejní psovod Martin Lank, který ženu zachránil. Recidivista skončil v poutech. „Tento zákrok je pro mě výjimečný, protože se ne vždy podaří takto zachránit život nebo alespoň zdraví ohrožené ženy,“ myslí si vedoucí kynolologů PČR Moravskoslezského kraje Petr Kozák.

Policisté teď zjistili, že zatčený recidivista má na svědomí i zářijové brutální znásilnění. „Muž je podezřelý nejen ze znásilnění, ale také z přečinu krádeže, protože po znásilnění se měl zmocnit také bundy s telefonem poškozené,“ uvedla mluvčí PČR Ostrava Gabriela Holčáková.

Jen v Ostravě od začátku roku policisté vyšetřovali 43 případů znásilnění. Kromě tří případů usvědčili všechny násilníky. "Já bych doporučil všem obětem znásilnění, aby v sobě přemohly pocit studu a zneuctění, který mívají a aby se obrátily na odborníky, kteří jsou u nás v Bílém kruhu bezpečí - například právník a psycholog," radí Julius Kopčanský z tohoto občanského sdružení. Policisté tvrdí, že ví, kdo má na svědomí i ty tři neobjasněné případy znásilnění. Kvůli malému množství důkazů ale zatím nikoho neobvinili.