Moravskoslezští policisté rozjíždějí mezinárodní ochranu seniorů

Ostrava - Nový mezinárodní projekt, který má chránit seniory před okrádáním a podvody, rozjíždějí moravskoslezští policisté. Vznikne šest speciálně vybavených týmů, které budou spolupracovat s polskou policií i dalšími institucemi. Případů, v nichž jsou obětí převážně osamělí důchodci, stále přibývá - letos jich řeší policie v kraji už dvě stovky.

Falešní kontroloři, falešní prodejci nebo hit poslední doby - falešní vnuci. Cizí mladík volá cizí ženě a důvěrně ji říká babičko. Z paní Vlasty vymámil skoro sto tisíc. „Dokonce měl informace, že se bude slavit padesátileté výročí, tak potřebuje jako překvapení koupit nějaké auto,“ vypráví svůj příběh poškozená Vlasta Brodková. Stále stejné finty slaví úspěch už několik let a obětí přibývá – letos je jich v kraji dvě stě. Paní Libuše jako jedna z mála past odhalila. „Bylo mi to divné, tak jsem volala hned vnukovi. A on mi říkal, ne, babi, já jsem ti nevolal,“ popisuje Libuše Fišerová.

Aby dokázali senioři takto včas reagovat a nenaletěli podvodníkům, pustili se kriminalisté do mezinárodního projektu, který nazvali Senioři v bezpečí. V kraji vzniká šest specializovaných malých týmů - kriminalisté dostanou přenosné počítače i s tiskárnou a vyrazí do terénu. „Budou moci pružně reagovat na informace, senior nebude muset na služebnu a policisté budou moci ukázat vytipované podezřelé osoby,“ prozrazuje náplň policistů vedoucí projektového týmu Milan Kozák. „Senioři se zpravidla bojí oznamovat trestnou činnost, proto, když se to policie dozví, má daleko menší možnosti,“ vysvětluje ředitel moravskoslezské policie Tomáš Tuhý.

V projektu, který spolufinancuje Evropská unie, spojí policie síly s doručovatelkami, sociálními pracovníky i s polskými kolegy. „Už si dokážeme s českou policií vyměňovat informace, protože ti stejní lidé, kteří se dopouštějí těchto podvodů v České republice, to dělají i v Polsku,“ tvrdí náměstek ředitele opolské policie Zbigniew Stawarz. „My se snažíme seniorům popisovat všechny ty praktiky a nekalé způsoby, jakými z nich mohou podvodníci chtít vylákat peníze,“ říká Kristina Stoszková z Diecézní charity ostravsko-opavské. Jestli se daří ohrožené seniory víc chránit, vyhodnotí policisté za rok.

  • Policista ukazuje poškozené vytipované podezřelé osoby autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2162/216165.jpg
  • Policisté v terénu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2162/216166.jpg