Senioři na Jesenicku doplácejí na důvěřivost podvodníkům

Jeseník - Policie na Jesenicku varuje seniory před zloději a podvodníky, kteří z nich mohou chtít vylákat peníze. Za poslední měsíc eviduje dna nové případy; v tom prvním se podvodnice vydávala za zaměstnankyni vodáren a důchodkyni z Jeseníku připravila o úspory. Ke druhému případu došlo v nedaleké Černé Vsi, kde starší ženu před podvodnicí ochránila dcera.

Do domu Růženy Kučerové se podvodnice dostala pod záminkou, že jde odečíst stav vodoměru. Dvaaosmdesátiletá důchodkyně žije sama v domě na okraji Jeseníku, a pro zlodějku se tak stala snadnou obětí. Aniž by to žena zpozorovala, ukradla jí podvodnice tři a půl tisíce korun.

Více štěstí tak měla Jana Marečková z nedaleké Černé Vsi, kterou před podvodnicí ochránila dcera. Právě ve chvíli, kdy jí neznámá žena prohledávala zahradu, přišla domů a zavolala policii.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)

Policie: Důchodci jsou nepoučitelní

Podle policistů jsou důchodci nepoučitelní a na svou důvěřivost doplácejí opakovaně. „Jsou rádi za každou osobu, která si s nimi popovídá. Je to dané také tím, že pachatelé vědí, že senioři mají peníze, že si je schovávají doma,“ konstatoval mluvčí jesenické policie Jiří Černěnko. Podvodníci navíc využívají stále stejný scénář: zatímco se jeden člen organizované skupiny snaží odlákat pozornost člověka, ostatní prohledávají byt.

Neliší se proto ani policejní doporučení. „Nejlepší prevence je neotvírat nikomu cizímu. Použít nějaké zabezpečovací zařízení jako kukátka ve dveřích, nebo se podívat přes okno, a pokud osobu neznám, nepouštět ji nebo zavolat někomu z rodiny,“ uvedl Černěnko. Zároveň seniory vyzval, aby v případě, že spatří podezřelé lidi nebo auta, volali policii.