V případě smogové situace bude ostravská MHD zadarmo

Ostrava – Vedení města přijalo opatření, kterým chce zlepšit špatné ovzduší na Ostravsku. Pokud vyhlásí Český hydrometeorologický ústav signál regulace, tak budou jezdit cestující v ostravské MHD zdarma. Usnesení začne platit dnes o půlnoci. Na znečištění ovduší se významně podílejí i automobilové zplodiny, pokud by tedy lidé spíše využívali hromadné prostředky, mohlo by se ovzduší částečně ulevit. Primátor Ostravy Petr Kajnar (ČSSD) chce navíc apelovat na vládu i Moravskoslezský kraj, aby podobná opatření přijali i další starostové měst v regionu.

V praxi to bude vypadat tak, že případě vyhlášení smogové situace budou na bezplatnou MHD upozorňovat hlášení ve všech tramvajích, trolejbusech i autobusech, za skly dopravních prostředků také budou vyvěšeny plakáty a označovací strojky budou zablokovány tak, aby jízdenku vůbec nepřijaly. 

Ředitel Dopravního podniku Ostrava František Kořínek uvedl, že se počítalo i se zvýhodněním těch cestujících, kteří si kupují dlouhodobé jízdenky. Ty totiž od ledna zdraží, ve zvýšení cen je už však zahrnuta kompenzace za dny, kdy se kvůli smogu bude ve městě jezdit zdarma. Zdražení proto bude o něco menší, než by bylo bez této kompenzace. Každý den bezplatné MHD bude stát ostravskou kasu zhruba milion korun, radnice chce proto požádat o finanční kompenzaci i stát.

S rozhodnutím vedení města však nesouhlasí opoziční zastupitelé, podle nich toto opatření žádné zlepšení nepřinese. Hnutí Ostravak poukazovalo na to, že celá akce nemá smysl bez spojení s dalšími opatřeními, například zákazem vjezdu aut do určených zón. Lidé jsou prý totiž zvyklí jezdit auty, a tak prý budou jezdit dál.

Vydáno pod