Další podnikatelský inkubátor v Ostravě má pomoci začínajícím firmám

Ostrava - Už třetí podnikatelský inkubátor byl otevřen v Ostravě, zázemí tam najde přes deset začínajících firem. Jeho zřizovatelem je Vysoká škola podnikání a stál 17 milionů korun - část peněz poskytla Evropská unie. Začínající firmy ho mohou využít vždy maximálně na tři roky, první zájemci se mohou nastěhovat už dnes.

Jakub Sondel studuje v Ostravě třetím rokem a chce si tady založit firmu. Zabývat se bude projekcí a realizací interiéru na klíč. Podporu na začátku podnikání vítá. „My přicházíme na trh do Moravskoslezského kraje jako malá obchodní společnost a podnikatelský inkubátor je pro nás možností, jak vůbec začít s podnikáním,“ říká student Jakub Sondel. Podobně je na tom také jeho spolužák Tomáš Rešetka. I ten má už o své budoucnosti jasno. Možnost využít pronájem kancelářských prostor v podnikatelském inkubátoru teprve zvažuje.

„Já se momentálně zabývám evropskými projekty, konkrétně zaváděním podnikatelského vzdělávání na střední školy,“ řekl. „Máme tady dvacet kanceláří k pronájmu a já zde vidím jako optimální počet zhruba deset firem,“ uvedl ředitel Podnikatelského inkubátoru Vysoké školy podnikání Milan Stoch. Nový podnikatelský inkubátor má sloužit nejen studentům Vysoké školy podnikání. Odstartovat svou podnikatelskou činnost tady mohou také nezaměstnaní lidé.

„Těch nezaměstnaných, kteří chtějí svou situaci začít řešit podnikáním v posledních měsících neustále přibývá,“ tvrdí mluvčí úřadu práce v Ostravě Martina Kubínová. „Zájemci o podnikání zde mohou získat nejen materiální podmínky, ale i znalosti jak podnikat,“ myslí si rektor Vysoké školy podnikání Vladimír Krajčík. V Ostravě fungují v současné době tři podnikatelské inkubátory. Jeden z nich - Podnikatelský inkubátor VŠB-TU Ostrava - patří mezi největší v celé České republice. Jeho rozloha je téměř šest tisíc metrů čtverečních. „Náš podnikatelský inkubátor se zaměřuje zejména na technologicky orientované inovativní společnosti. Celkem jej využilo jako své sídlo padesát společností,“ prozradil jeho ředitel Miroslav Neulinger.

Vydáno pod