Spolužáci chtějí kamarádovi „vydělat“ na nový vozík

Ostrava - Na nový invalidní vozík chtějí sehnat peníze spolužáci Tomáše Ležoně ze Střední školy profesora Zdeňka Matějčka v Ostravě-Porubě. Spolu s občanským sdružením ABAK - počítadlo proto uspořádali benefiční koncert a doufají, že tak peníze seženou. Tomášův vozík se už rozpadá a na nový od zdravotní pojišťovny má nárok až za dva a půl roku.

Dvacetiletý Tomáš je odkázaný na invalidní vozíček od narození. Přesto se věnuje sportu a je v něm podle jeho trenéra velmi úspěšný. Hrál basketbal i rugby, střílel z luku. Teď se ale nejvíce věnuje florbalu. „Chtěl bych s týmem letos získat pohár,“ prozradil své plány. „Bez sportu nemůžu být, sport – to je můj život,“ dodal.

„Je v reprezentačním týmu České republiky, v současnosti vede tabulku produktivity v lize jako nejlepší střelec i nejlepší nahrávač,“ nešetří chválou trenér Petr Koutný. Vozíček pro sport má Tomáš v pořádku. Ten, který ale používá převážnou část dne, je poškozený. „V tom počasí, jaké je teď, má problém se vůbec dostat z našeho areálu. Nedokážu si představit, že by musel jet k lékaři nebo třeba jen do obchodu, protože s tím nefunkčním vozíkem by se tam prostě nedostal,“ říká zakladatelka občanského sdružení ABAK – počítadlo Renáta Staňková.

Zdravotní pojišťovna hradí nový vozík co pět let. Tomáš by si ho tak mohl pořídit až za více než dva roky. Může si ho také koupit sám. Potřeboval by ale téměř 70 tisíc korun a ty nemá. „Kamárádi Tomáše Ležoně vymysleli, že na naší obrovské škole, která má 1 400 studentů, uděláme benefiční koncert a výtěžek mu věnujeme na zakoupení nového vozíku,“ dodala Renáta Staňková. Koncert se uskuteční v pátek v 16:45 právě ve škole profesora Zdeňka Matějčka v Ostravě-Porubě.

  • Tomáš Ležoň hraje florbal autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2179/217889.jpg
  • Vozík v havarijním stavu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2179/217890.jpg
Vydáno pod