Na Třebíčsku havarovala stíhačka, piloti přežili

Jihlava - Na Třebíčsku dnes před třetí hodinou odpoledne havaroval letoun L-39. Za letu mu vysadil motor. Dva piloti ho navedli do neobydlené oblasti a následně se katapultovali asi dva kilometry za obcí Biskupice. Letadlo dopadlo podle krajských hasičů na pole, aniž by začalo hořet. Mluvčí letecké základny v Náměšti nad Oslavou Štěpánka Skřipská potvrdila, že se nikomu nic nestalo. Na místo byla vyslána Letecká pátrací a záchranná služba. Krátce po nehodě armádní generál Vlastimil Picek rozhodl o zákazu veškerých letů stejných typů letadel. Podle jeho slov šlo o zalétávací let po technické údržbě letounu, při níž byl vyměněn motor. Vzhledem ke zkušenosti obou pilotů Picek nepředpokládá, že by to byla jejich chyba. Jeden z pilotů měl nalétáno 1 300 hodin, druhý ještě o 200 více.

Nehoda se stala ve 14:42, kdy letoun L-39 spadl na pole. Letounu za letu vysadil motor. Oba piloti vyvázli bez větších zranění. „Ze základny vzlétla na místo nehody rychlá pátrací záchranná skupina s vrtulníkem MI-24,“ uvedla Skřipská.

Náčelník Generálního štábu AČR Vlastimil Picek:

„Piloti-instruktoři první třídy postupovali v souladu s postupy, navedli letoun do neobydlené oblasti a katapultovali se… Celý prostor je zajištěn vojenskou policií, policií České republiky a hasiči. Probíhá ohledání komisí inspekce ministra obrany a dále budou pokračovat standardní policejní vyšetřování.“

Na Třebíčsku spadl armádní letoun (zdroj: ČT24)

Vlastimil Picek zakázal lety stejných typů letounů

Podle mluvčí generálního štábu Jany Růžičkové zamířil na místo nehody náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Vlastimil Picek. Ihned po nehodě Picek rozhodl o zákazu veškerých letů stejných typů letadel. „Byli to oba zkušení piloti,“ uvedla  Růžičková. Dodala, že je po nehodě vyzvedl vrtulník letecké záchranné a pátrací služby.

Podle obyvatel Biskupic-Pulkova se ozvala velká rána. Starosta obce Radek Maštalíř potvrdil, že obyvatelé obce zavolali číslo 112 a šli po stopách pilotů. K padáku se dostali asi za 20 minut. Předpokládá, že piloty mezitím nabral vrtulník. Letadlo zřejmě spadlo o několik kilometrů dál. „My jsme v údolí, tady není nic vidět, nic hořícího,“ uvedl starosta.

Jeden pilot spadl na strom a zůstal tam viset. "Vyjela tam i lezecká skupina
hasičů, ale nakonec nezasahovala. Podařilo se ho sundat běžnými
prostředky," řekla mluvčí krajských hasičů Petra Musilová. Místo nehody je uzavřeno a dopravu v Biskupicích řídí policie.

Letos spadl už druhý Albatros

Vojenský cvičný letoun L-39 Albatros se letos v červenci zřítil také u Holic na Pardubicku. Podle inspekce ministra obrany způsobila nehodu technická závada motoru. Šlo o běžný cvičný let nováčka se zkušeným instruktorem. V motoru letadla začalo hořet, oheň se rozšířil do kabiny a zasáhl přístroje. Letadlo bylo po dopadu zničeno, oba piloti se stačili katapultovat a utrpěli jen lehká zranění.

Jiná známá nehoda proudových letounů L-39 se stala v září 2007, kdy o sebe křídly zavadily dva stroje vracející se ze Dne NATO v Mošnově. Piloti s poškozenými stroji přistáli bez problémů, nikdo nebyl zraněn. Kvůli nehodě platil několik dní zákaz cvičných letů proudových bojových letounů. Tragičtější následky měla havárie letadla L-39 Albatros 1. srpna 2001 nedaleko Pelhřimova, kdy při nehodě pilot zahynul.