Opavské divadlo se brzy znovu otevře pro diváky - a bude moderní

Opava - Rekonstrukce Slezského divadla v Opavě spěje do finiše. Současný stav jeviště i hlediště už napovídá tomu, jak bude interiér vypadat v únoru, kdy se opravená budova slavnostně otevře. Při renovaci narazili dělníci i na klenby kanalizace, novověkou dlažbu a pohřebiště - tento nález ovšem archeology nepřekvapil.

Divadlo z roku 1805 prošlo naposledy rekonstrukcí v 70. letech, v některých místech to ale stále vypadalo téměř jako před dvěma stoletími. Například orchestrální zkušebnou ještě před čtyřmi týdny protékala voda. „Plesnivé zdi měly špatné dopady jak na hráče, tak na jejich nástroje, to byly prostory, které už neodpovídaly ani základním hygienickým normám,“ uvedl ředitel Slezského divadla v Opavě Jindřich Pasker.   

Doposud dělali technici všechny efekty ručně, jejich práci teď vystřídá automatika. Jeviště se může točit nebo naklánět, jednotlivé části orchestřiště se budou různě zvedat. Díky tomu diváci uvidí i inscenace, které jsou na efekty mnohem náročnější. „Naši diváci se mohou těšit nejen na to, že uvidí nové hry, uslyší lépe, protože je lepší akustika, budou mít lepší vzduch, protože je klimatizace, ale budou mít třeba také anatomicky tvarovaná sedadla, takže i ti, kterým se ne zrovna dobře sedí, dokážou dvě a půl hodiny usedět,“ slibuje ředitel Jindřich Pasker.

Rekonstrukci divadla sledovali i archeologové. Dělníci narazili na kanalizační síť z první poloviny 19. století, zbytky dlažby, kterou bylo v novověku pokryté náměstí, ale i na středověké pohřebiště. „Je to normální farní hřbitov, pohřbívalo se tam od středověku, asi od 13. století, a na konci 18. století byl hřbitov zrušen,“ říká archeoložka Pavla Skalická. Rekonstrukci za zhruba 130 milionů korun pomohla z větší části financovat Evropská unie. Představení by se na divadelních prknech měla znovu objevit 17. února. Divadelníci ovšem nezahálejí ani v době rekonstrukce – jen hrají v jiných prostorách, například na zámcích nebo hradech, ale i v divadlech v zahraničí.