V Olomouci si inspektoři posvítili na prodejce kaprů

Olomouc - Pracovníci České obchodní inspekce a veterináři začali kontrolovat prodejce kaprů. Kontroloři se zaměřili například na informace o ceně, na schopnost vydat na požádání paragon nebo na správné zacházení s živými tvory. Například v Olomouci najdou zákazníci kádě s rybami asi na patnácti místech.

Hned při kontrole prvního stánku padla pokuta. I když prodejce po zvážení kapra stanovil správnou cenu, neměl pro inspektory paragon. „Doklad nám vydán nebyl, pouze účtenka s cenou. My jsme sankční orgán a za nedostatek musí být uložena pokuta ve výši tisíc korun,“ potvrdila inspektorka České obchodní inspekce. „Měl jsem to v tašce v autě, jsem si toho vědom a napravím to,“ uznal svou chybu obchodník.

Za kilo ryby chtějí většinou obchodníci 85 korun. „Kvalita ryb je dobrá, i když počasí nebylo tak příznivé a přírůstky nebyly velké, protože se míň krmilo. Tím pádem je ale kvalita masa větší, labužníci si přijdou na své,“ říká Jiří Zahradníček z Rybářství Tovačov. Kdo nechce kapra zabíjet a kuchat doma, může využít služby prodejců. Právě na postupy při usmrcování se mimo jiné zaměřují pracovníci veterinární správy. První výsledky kontrol budou mít mezi svátky.

Rybáři v Tovačově mají připravených osm set metráků ryb. Kromě tradičního štědrovečerního pokrmu - kapra - nabízejí i jiné pochoutky, třeba sumce nebo amury. Největší nápor prodejci očekávají ve čtvrtek. Pokud to někdo přesto nestihne, na sádkách budou rybáři i na Štědrý den dopoledne.