Severní Moravu a Slezsko opět trápí špatné ovzduší

Ostrava - Čistota vzduchu na Ostravsku a Karvinsku se opět zhoršila. Meteorologové už vyhlásili signál regulace, limity jsou překročeny téměř všude kromě Třince. Znečišťovatelé, kteří mají platné regulační řády, tak musí dodržovat ekologická opatření, jež jsou v nich stanovena. Na čtrnácti z šestnácti stanic v Moravskoslezském kraji překročily naměřené denní hodnoty polétavého prachu 100 mikrogramů na metr krychlový, přičemž mezní hranice je 50 mikrogramů. Nejhorší situace je v Dolní Lutyni-Věřňovicích na Karvinsku, kde stanice během 24 hodin naměřila průměrnou koncentraci 252,2 mikrogramu na metr krychlový.

Meteorologové předpokládají, že 24hodinové koncentrace prašného aerosolu budou nad limitem dnes odpoledne i v noci.

Se špatným ovzduším se snaží v kraji bojovat různými způsoby. Ostravští zastupitelé se například minulý týden rozhodli, že pokud ve městě nastane smogová situace, budé možné jezdit hromadnou dopravou zadarmo. Chtějí tím docílit toho, aby tramvajemi či autobusy cestovali i lidé, kteří jinak jezdí auty.

V oblastech, kde množství polétavého prachu překročí trojnásobek denního limitu, by lidé s dýchacími potížemi a srdečním onemocněním, senioři a malé děti vůbec neměli chodit ven. Zdraví lidé by se při pobytu venku měli vyvarovat fyzické zátěže.

Znečištěné ovzduší
Zdroj: ČT24/www.chmi.cz
Vydáno pod