Jediná pohotovostní lékárna v Olomouckém kraji končí

Olomouc - Pohotovostní lékárna v olomoucké fakultní nemocnici končí. Jediné zařízení v kraji, kde si pacienti mohli koupit léky i mimo běžnou otevírací dobu, je totiž výrazně ztrátové. Vedení nemocnice se proto dohodlo s krajem na tom, že lékárna k 31. prosinci ukončí svůj provoz. Ve fakultní nemocnici fungovala rok.

„Důvodem je výrazně ztrátový provoz této lékárny,“ uvedl tiskový mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Egon Havrlant. Pohotovostní lékárna odbavila každý měsíc v průměru tisícovku pacientů. Fakultní nemocnice ale musela na provoz lékárny doplácet. Od kraje sice dostávala příspěvek ve výši zhruba šedesát šest tisíc korun. Reálné náklady ale dosahovaly jednoho milionu a tři set tisíc korun.

„Je dlouhodobě známé, že lékárenské pohotovostní služby jsou ztrátové. Podle těch čísel, které jsem měl k dispozici o tom, jaká je finanční náročnost těch pohotovostních služeb, je jasné, že to tak velká nemocniční lékárna není schopná zvládnout ze svých prostředků,“ říká tiskový mluvčí České lékárnické komory Aleš Krebs. „My jsme s dostatečným předstihem kraj o této skutečnosti informovali. Vypověděli jsme smlouvu a nyní už je na kraji, jak tuto službu zajistí,“ dodává tiskový mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Egon Havrlant.

„Fakultní nemocnice se zavázala, že pohotovostní lékárnu bude provozovat a nikdy ji neprovozovala. Nelze zavřít něco, co nikdy nebylo otevřené. Lidé ale mají možnost nákupu léků po dobu otevírací doby lékáren v hypermarketech,“ tvrdí náměstek hejtmana Olomouckého kraje Michael Fischer. Nemocnice se navíc s krajem dohodla také na úpravě příspěvku za dětskou lékařskou službu první pomoci, kterou poskytuje od roku 2009. I ta totiž byla výrazně ztrátová. Zvedla se tak celková podpora, kterou kraj ročně pohotovost dotuje. „Dneska už je to přes tři miliony korun na rok 2011,“ potvrdil Michael Fischer a dodal, že kraj bude do budoucna uvažovat ještě o dalších variantách, jak by mohl lékařskou službu první pomoci zajistit.

  • Lékárna ve FN Olomouc autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2195/219455.jpg
  • Lékárna ve FN Olomouc autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2195/219456.jpg
Vydáno pod