Díky dětem budou staré autolékárničky zachraňovat životy v Afghánistánu a Africe

Lipník nad Bečvou - Staré české autolékárničky, které už od ledna nebudou odpovídat nové vyhlášce, pomohou v Afghánistánu, Africe a Rumunsku. S nápadem posbírat je přišly děti ze Základní školy Osecká v Lipníku nad Bečvou. Prostřednictvím humanitární organizace Adra a také vojáků pošlou školáci lékárničky těm, kterým jejich obsah může ještě zachránit život.

Staré autolékárničky začali školáci z Osecké sbírat v říjnu. To ještě netušili, jak velká akce z jejich nápadu nakonec vzejde. „Podle nové vyhlášky budou od prvního ledna nové lékárničky, a co teď s těmi starými? Tak jsme tak přemýšleli a přišli jsme na nápad, že by se daly sbírat a dát ještě potřebným. Lékárničky nám chodí z celé republiky – zapojily se do toho základní školy, střední školy,“ popisuje vznik i realizaci myšlenky učitelka ZŠ Osecká Marie Horká. „Zapojil jsem se proto, že mě to baví a myslel jsem si, že se tím pomůže lidem v zahraničí,“ říká nadšeně jeden z žáků této školy Jiří Gonda.

Došlé lékárničky děti skladují ve školním klubu. Jejich obsah pak třídí. „Vezmete teď každou lékárničku. Rozeberete ji. Sem dáte obvazový materiál, sem dáte trojcípé šátky a tady budete dávat nůžky,“ dává dětem pokyny učitelka. Zdravotnický materiál z autolékárniček dostanou například bezpečnostní složky a také místní obyvatelé v afghánské provincii Lógar. „Předání tohoto zdravotnického materiálu proběhne v rámci patrolování - v rámci návštěvy jednotlivých distriktů,“ vysvětluje zástupce velitele střediska CIMIC PSYOPS Lipník nad Bečvou Petr Kovanda.

Část obsahu lékárniček poputuje také do Keni, kde humanitární organizace Adra provozuje nemocnici. „V naší oblasti máme spád zhruba 60 000 pacientů pro ambulanci a zaměřujeme se hlavně na úrazy a popáleniny,“ potvrdil, že i tady ještě obsah starých autolékárniček dobře poslouží, zdravotník humanitární organizace ADRA Aleš Bárta. Žáci Základní školy Osecká budou staré lékárničky sbírat až do konce ledna. Roztříděný materiál potom Adra odveze těm, kteří ho nejvíc potřebují.

Plakát
Zdroj: ČT24