Za betlémy na šachtu Michal

Ostrava - Mimořádně si mohou lidé v Ostravě a okolí zpříjemnit poslední den roku například tím, že navštíví Důl Michal v Ostravě-Michálkovicích. V této národní kulturní památce jsou vedle jiných exponátů poprvé v historii dolu vystaveny také hornické betlémy z 19. století. Netradiční prostředí je tak ozvláštněno typickými vánočními motivy jesliček, chléva a zvířátek.

Do řetízkárny dolu Michal pustili návštěvníky i bez klasických fáraček. V místech, kde se až do roku 1985 převlékali horníci, jsou letos poprvé vystaveny hornické betlémy. „Převážná část zde vystavených betlémů pochází z 19. století. Jsou to neznámí autoři, ale pro nás jsou významné figurky, které pocházejí z Těšínska. Nejmladší betlém, který je zde vystaven, je hornický betlém z Ostravy Petřkovic,“ ukazuje průvodce dolu Michal Miloslav Rucki.

Přímo pod hornickým oblečením leží v jesličkách Ježísek a kolem něj všichni, kteří za ním přišli. „Betlémy vyřezávali lidé, kteří neměli internet, televizi, nečetli noviny, a proto mají některá zvířata zvláštní tvary,“ upozorňuje na některé zvláštnosti Miloslav Rucki.   

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Například velbloud připomíná spíše koně a slon v reálu vypadá taky trochu jinak. Kromě betlémů je v řetízkárně i berkverk. „Na malém modelu jsou zachyceny všechny hornické profese. Nejčastěji uvidíte horníka, který se modlí ke svaté Barboře, a potom různé metody dobývání uhlí, větrání, dopravy, zkrátka všechny profese, které souvisí s hornickou činností,“ vysvětluje pojem berkverk správce Dolu Michal Alexandr Zaspal. 

Hornické betlémy budou v řetízkárně Dolu Michal k vidění do pátku 7. ledna. Vstupné se neplatí.