Tísňová volání z Opavy se přesměrují do ostravské centrály

Opava - Během tohoto týdne zaniknou okresní operační střediska a lidé z Moravskoslezského kraje se při volání na linku 155 dovolají vždy do krajského centra v Ostravě. Systém rychlé pomoci se tak zefektivní. V Opavě pak bude fungovat speciální informační centrum pro celý kraj, které poskytne lidem informace například o dostupnosti ambulancí nebo pohotovostních služeb.

Jarmila Šromová a Dagmar Maschková pomáhaly včera na čísle 155 z Opavy naposledy. Během tohoto týdne se totiž všechna tísňová volání z celého kraje přesměrují do ostravské centrály. Obě operátorky tak budou ode dneška do práce dojíždět. V opavském středisku pracovaly čtrnáct let. „Cítím trochu nostalgie, ale pro lidi je to urychlení dostupnosti záchranné služby. Dříve to bylo tak, že když se z mobilu dovolali do krajského města, tak byli přepojováni na jednotlivé okresy,“ říká operátorka záchranné služby Jarmila Šromová. „Změna je hlavně v tom, že jsme tady pracovaly s jedním okresem, teď budeme pracovat v rámci celého Moravskoslezského kraje a také nás čeká práce s novou technologií, která je mnohem náročnější,“ očekává novinky v práci trochu s obavami její kolegyně Dagmar Maschková.

„Zdravotnická pomoc bude stejně dostupná, pokud jde o dojezdnost, ale předpokládáme, že se zkrátí doba dojezdu k pacientům, protože systém přijímání a vyhodnocování výzev bude nyní jednodušší,“ myslí si mluvčí Záchranné služby Moravskoslezského kraje Lukáš Humpl. V opavském středisku zřídila záchranná služba nově informační centrum pro celý Moravskoslezský kraj. Na lince 553 777 777 bude 24 hodin denně dispečerka zájemce informovat, kde vyhledat například odbornou lékařskou pomoc, jaké jsou možnosti sanitního transportu nebo poskytne první psychickou pomoc po telefonu. Centrum tedy bude řešit dotazy, které nesouvisí s ohrožením života.

„Jen první den dopoledne jsme měli více než desítku hovorů. Lidé chtěli informace o lékařích, také se ptali na možnost odvozu sanitkou,“ uvedla dispečerka informačního centra Radka Šebestíková. „Informační centrum záchranné služby je poměrně ojedinělé zařízení, i když podobné provozuje ještě středočeská záchranka,“ řekl mluvčí Lukáš Humpl. Službu v informačním centru bude zajišťovat jedna dispečerka, o případném rozšíření se zatím neuvažuje.

  • Poslední služba v Opavě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2220/221925.jpg
  • Informační linka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2220/221929.jpg
Vydáno pod