Břeclavští páťáci uspořádali sbírku pro spolužáka

Břeclav – Celorepublikové ocenění Dětský čin roku dostaly děti z 5. třídy Základní školy Kupkova v Břeclavi. Vybraly mezi sebou peníze, aby s nimi na školu v přírodě mohl jet i spolužák, jehož rodiče na zaplacení pobytu neměli. Protože oba pracují, byť za minimální mzdu, nedostali ani příspěvek od městského úřadu.

Jeden za všechny a všichni za jednoho. Břeclavští páťáci dokázali, že mušketýrské heslo umějí naplnit i děti. Netasili sice kordy, ale rozbili své pokladničky. Chtěli, aby s nimi spolužák Patrik mohl jet na školu v přírodě. Patrikovi rodiče prostě tři tisíce korun nazbyt neměli.

Děti mezi sebou stovku po stovce vybrali přes půl druhého tisíce, zbytek už Patrikovi rodiče sehnali. Učitelé potvrzují, že na školní akce jezdí čím dál méně dětí. Teď je to vidět třeba u lyžařských kurzů, jak říká učitel Petr Málek. Některé školy se snaží pomoci svým žákům i tím, že jim půjčují lyžařské vybavení zdarma. Přesto se na kurzy nedostane každý.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Ve školách se sociálně slabšími dětmi nepomáhá ani to, když část kurzu hradí přímo město. „Lyžařský zájezd stojí 1 500 korun na týden, přesto nám jede jen třetina žáků,“ říká ředitelka pražské ZŠ Mendíků Jitka Poková. Ředitel břeclavské školy Igor Hulej k tomu dodává, že neexistuje žádný záchytný sociální systém, který by tyto žáky nebo jejich rodiče podpořil.

Některé děti se tak letos se školou na lyže vůbec nedostanou, kurzy se ruší. Minimální počet dětí k realizaci lyžařského kurzu letos nemá ani ředitel pražské ZŠ Meteorologická Zdeněk Bělecký. Leckdy je pro školní akce nejdražší položkou doprava. Například cesta jedním autobusem z Prahy do Krkonoš a zpátky stojí minimálně dvacet tisíc korun.