ČSSD podá stížnost na průběh opakovaných voleb v Českém Těšíně

Český Těšín (Karvinsko) - ČSSD podá k soudu stížnost na průběh opakovaných komunálních voleb, které se konaly v sobotu v Českém Těšíně na Karvinsku. Důvodem je opětovné skupování hlasů sdružením SOS pro Český Těšín a pomluvy místní ČSSD. V tiskovém prohlášení o tom informoval člen těšínské organizace sociálních demokratů Vladimír Kroček.

Opakování hlasování nařídil soud kvůli kupčení s hlasy voličů v podzimních volbách. Vyhrála KDU-ČSL před ČSSD a SOS pro Český Těšín. Mluvčí policie Zlatuše Viačková dnes informovala, že policie zatím v souvislosti s volbami nezaznamenala žádný trestný čin ani žádné stížnosti na průběh voleb.

Podle nevládní organizace Transparency International ČR (TIC), která volby monitorovala, se hlasy kupovaly znovu. Zatím zpracovává poznatky, které v sobotu ve městě nasbírala. „Pozornost byla oproti podzimním volbám vyšší, takže to pro organizátory bylo složitější. Lidé dostávali zhruba 1 000 až 1 500 korun,“ řekl v sobotu projektový vedoucí TIC Stanislav Beránek.

Studio ČT24 o stížnosti na volby v Českém Těšíně (zdroj: ČT24)

Hlasy se podle Beránka kupovaly pro dvě strany - SOS pro Český Těšín a ČSSD. „Od toho se jasně distancujeme,“ uvedl Kroček. Dodal, že ČSSD vyzývá ostatní politické subjekty, aby se ke stížnosti na průběh opakovaných voleb připojily.

Výsledky opakovaných voleb v Českém Těšíně
Zdroj: ČT24