Další ohroženou nemocnicí je Městská nemocnice v Ostravě

Ostrava - Hromadné výpovědi ohrožují chod Městské nemocnice v Ostravě. Podalo je čtyřicet procent lékařů, a to z klíčových oborů, jako je interna nebo ARO. Podle předsedy tamních odborů Tomáše Rusnoka chtějí lékaři zůstat jednotní a ve svém odhodlání vytrvat. Nemocnice se připravuje na možné omezování zákroků a přesouvání péče.

Enormní pracovní vytížení, stále více přesčasů, nedostatek spánku. Chybí čas na kulturu, záliby i rodinu. A základní plat 20 tisíc korun hrubého. Osmadvacetiletý internista Petr Hanák děkuje a odchází. „Já jsem ze čtyř silvestrů tři strávil v práci, dvoje vánoce, každý den se vrátím domů asi v pět, šest, musím otevřít odbornou literaturu, jsou to tisíce hodin studia,“ zdůvodňuje své rozhodnutí. Ředitel Městské nemocnice v Ostravě má v ruce 96 výpovědí lékařů. Jsou z oborů, na kterých nemocnice stojí. Interna, ARO nebo gynekologie.

„Šli jsme s kůží na trh a v sázku jsme dali svou kariéru. To není úplně jednoduché, to bylo zásadní rozhodnutí,“ říká mladý internista Petr Hanák. „Chceme zůstat jednotní. Takhle doufám, že něčeho dosáhneme,“ přidává se i gynekolog Tomáš Rusnok. Například internu chce opustit 65 procent lékařů. Primář oddělení Radim Kryza sice výpověď nepodal, s požadavky lékařů se ale ztotožňuje. „To je z jejich strany takové poslední zoufalé volání o pomoc, aby se ta situace změnila,“ potvrdil. „Bude to velmi složité pro nemocnici a může dojít k tomu, že některá oddělení budou muset být uzavřena,“ bojí se ředitel Městské nemocnice Ostrava Jan Zháněl.

„Máme zhruba 9 000 příjmů za rok. Uložení takového počtu pacientů v kterékoliv jiné nemocnici si neumím představit,“ upozorňuje primář interního oddělení Radim Kryza. Městská nemocnice - na rozdíl od většiny krajských - nemá dluhy a proto se rozhodla, že lékařům přidá peníze z vlastních zdrojů. Všichni, kteří zůstanou nebo svou výpověď stáhnou, dostanou v lednu tisícikorunu, v březnu jim přidají druhou. „Město spolupracuje s vedením kraje a krajskými nemocnicemi a intenzivně hledáme možnosti tak, aby byla zajištěna akutní zdravotní péče pro občany, pokud opravdu dojde k odchodu lékařů,“ tvrdí náměstkyně primátora města Ostravy Simona Piperková.

„Jsme připraveni zajistit péči v rámci možných kapacit, bohužel pacienti tento stav pocítí mírným snížením komfortu,“ slibuje tiskový mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava Tomáš Oborný. Fakultní nemocnice se totiž odchody lékařů nedotknou – vlna výpovědí se jí vyhnula. 17. ledna zasedne bezpečnostní rada kraje složená ze všech složek Integrovaného záchranného systému. Zhodnotí, jak je situace vážná a rozhodne o dalším postupu.

  • Internista Petr Hanák autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2236/223516.jpg
  • Městská nemocnice v Ostravě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2236/223518.jpg
  • Městská nemocnice v Ostravě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2236/223519.jpg