Stavba terminálu v Ostravě-Svinově nabírá zpoždění

Ostrava - Stavba moderního dopravního terminálu v Ostravě-Svinově se dále opožďuje. Antimonopolní úřad totiž musí na žádost jedné z neúspěšných firem ověřit, zda výběrové řízení na tuto stavbu proběhlo správně. Dokud správní řízení neskončí, stavbaři nesmějí zahájit práce.

Na nové propojení vlakového nádraží Ostrava-Svinov se zastávkami MHD čekají cestující stále marně. Staré plato po několika odkladech město zbouralo. Na připravené prostranství ale stavbaři dosud nenastoupili. Nejprve se město nemohlo dohodnout s majiteli okolních pozemků, teď zase musí čekat na vyjádření antimonopolního úřadu k výběrovému řízení na stavbu tohoto nového přestupního uzlu. „V rámci tohoto správního řízení ověřujeme správnost nastavení hodnotících kritérií a také otázku takzvaně mimořádně nízké ceny,“ vysvětlil místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Kamil Rudolecký.

Původně město počítalo, že stavba bude stát téměř 800 miliónů korun. Vítěz výběrového řízení ale nabídl cenu podstatně nižší. Žádá jen 330 milonů korun. „Komise, která vyhodnocovala nabídky, nechala udělat dva posudky na to, zda je to možné za tuto cenu zrealizovat. Byly to posudky od vysokých škol a oba potvrdily, že ano,“ tvrdí primátor Ostravy Petr Kajnar.

Moderní stavba nabídne cestujícím především vyšší pohodlí. Od autobusu nebo tramvaje až k vlaku projdou pod střechou. K dispozici budou mít například i pohyblivé schody. „Protože se jedná o vítěze, který skutečně vyhrál s nejnižší nabídkovou cenou, tak doufám, že ten výběr bude potvrzen,“ dodal primátor Kajnar. Zástupci města předpokládají, že se kvůli poslednímu odkladu začne stavět, místo na jaře, až v létě. Přesný termín ale nikdo zatím nedokáže říct.

  • Stará cesta k vlakovému nádraží autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2236/223502.jpg
  • Projekt nového přestupního uzlu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2236/223504.jpg