Devět nemocnic v Moravskoslezském kraji se možná sloučí do čtyř

Ostrava - Devět zdravotnických zařízení Moravskoslezského kraje se možná sloučí do čtyř takzvaných územních nemocnic. Hejtman Jaroslav Palas chce tak vyřešit krizi kolem výpovědí lékařů. Svůj plán v úterý představil ředitelům krajských nemocnic. Výpověď podalo v kraji 568 lékařů.

Čtyři územní nemocnice - krizový plán Moravskoslezského kraje. V případě potřeby se do nich soustředí lékařské týmy, které zajistí fungování akutní péče. Nemocnice jsou po kraji rozděleny tak, aby byly přiměřené dojezdové časy záchranné služby. „Ale musím říci, že nebude zabezpečena plnohodnotná péče, to znamená, bude to krizový stav,“ upozorňuje hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas. Nemocnice Krnov by se spojila se Slezskou nemocnicí v Opavě. Nemocnice Havířov s Karvinou a Třincem a nemocnice v Novém Jičíně s Bílovcem. Čtvrtá by byla ve Frýdku-Místku a spolupracovat bude s Městskou nemocnicí v Ostravě.

Jinak by totiž hrozilo, že se akutní péči zajistit nepodaří, jako například na Karvinsku. „Podle těch informací, které máme, tak už opravdu jde dneska našim pacientům, našim obyvatelům o život, a pokud se s tím nezačne urychleně něco dělat, tak ta situace bude kritická,“ varuje primátor Karviné Tomáš Hanzel. „A co je nejhorší, my budeme muset do konce února přeložit pacienty z intenzivních oborů, jinak by je po 1. březnu neměl kdo ošetřovat. Celkem je u nás takových pacientů šestatřicet,“ uvedl ředitel Nemocnice Havířov Jan Ferenc.

Ať už souboj mezi lékaři a ministerstvem zdravotnictví dopadne jakkoliv, z celkového počtu 17 nemocnic v kraji, jich bude beze změn fungovat osm. Jsou to nemocnice, ve kterých lékaři výpovědi nepodali. I ty převezmou část péče, která v krajských nemocnicích zanikne. Hejtmani z celé České republiky budou v pátek jednat s ministerstvem zdravotnictví. „Myslím si, že ta situace je velmi podobná ve všech regionech České republiky. To, co teď aktuálně chybí, je podle mého názoru bezprostřední aktivní komunikace mezi vládou a lékaři,“ tvrdí předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek. 17. ledna zasedne v Ostravě Bezpečnostní rada kraje, která rozhodne o dalším postupu.

Vydáno pod