Policisté dohlížejí na bezpečnost v lyžařských areálech

Petříkov (Olomoucký kraj) – Jeseničtí policisté dnes při kontrolách na parkovištích v lyžařských areálech zjistili, že návštěvníci hor běžně nechávají cenné věci bez dozoru. Aby tomu tak nebylo, dávali řidičům letáky s upozorněním, že jejich auta nejsou trezor. Policie také varovala lyžaře, aby neodkládali lyže, běžky či snowboardy před bufety a hospodami. Rekreační osada Petříkov nedaleko Jeseníku je známá jako „Moravský Kitzbühel“, lyžování je zde výborné od prosince do dubna.

Policisté zkontrolovali dvě stovky aut a zjistili, že v padesáti z nich řidiči nechali cenné věci. Zloději tak mohli mít žně. „Našli jsme ve vozidlech odložené lyže, mobilní telefony a v jednom případě dokonce i peněženku,“ uvedl mluvčí Policie ČR Jeseník Jiří Černěnko. Samotní lyžaři jsou v rozpacích: „Párkrát už se mi něco ztratilo, ale co s tím nadělám. Samozřejmě se snažíme v autě moc věcí nenechávat, ale když během dne měníme lyže a snowboardy, jinak to nejde.“ Řidiči se nejčastěji dopouštějí toho, že nemají dostatečně uzamčené boxy nebo nechávají lyže či snowboardy na střeše auta. Tam je pak stahují různými páskami.

Policisté zkontrolovali devět lyžařských areálů, byli také v Petříkově. „Tady v areálu se samozřejmě lyže i snowboardy ztrácejí. Lyžaři totiž lyže odkládají před restaurací, kde za ně nikdo neručí,“ poukázal pracovník půjčovny v areálu Ramzová Jiří Obdržálek. Letos však policie žádnou krádež nevyšetřovala. „Částečně je to počasím a druhým faktorem je to, že známí pachatelé, kteří toto vybavení kradli, sedí ve vězení,“ dodal Jiří Černěnko.

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)

Protože do areálů jezdí velké množství polských lyžařů, policistům z Jeseníku pomáhají také jejich kolegové z Polska.

Jeseničtí policisté dnes při kontrolách na parkovištích v lyžařských areálech zjistili, že návštěvníci hor běžně nechávají cenné věci bez dozoru.
Zdroj: ČT24