Muž přes Facebook svedl třináctiletou školačku k sexu

Ostrava - Čtyřiadvacetiletý muž podle ostravské policie prostřednictvím Facebooku svedl třináctiletou školačku. Za sex jí postupně vyplatil 9 000 korun. Dívku prozradily drahé dárky, které rodičům nakoupila k Vánocům. Kriminalisté muže obvinili z kuplířství, pohlavního zneužívání a ohrožování výchovy dítěte. Ve vězení může strávit až pět let. Podobných případů výrazně v posledních dvou letech přibylo. Podle Evropské unie patří ČR spolu s Litvou, Estonskem a Švédskem k zemím, kde jsou děti nejvíce ohroženy rizikovým obsahem internetu. Dvě třetiny z nich už se na něm setkaly s pornografií, šikanou nebo zneužitím osobních dat.

„Rodiče by se měli starat o to, co jejich ratolesti na počítači dělají,“ varuje šéf ostravských kriminalistů Radovan Vojta. Čtyřiadvacetiletý muž podle policie s dívkou navázal kontakt loni v listopadu prostřednictvím sociální sítě Facebook. Nejprve se vydával za jejího vrstevníka. Teprve později přiznal, že je výrazně starší. Kromě Facebooku využíval ke kontaktu i službu ICQ. U dívky získal důvěru a postupně se několikrát sešli.

Policii zavolali rodiče

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

„Zval ji do restaurace i k sobě domů. Nakonec ji přesvědčil k sexu,“ dodal kriminalista Libor Šustek. Školačka byla muži po vůli a dobrovolně plnila jeho přání. Za to jí postupně vyplatil 9 000 korun. Dívku vodil do svého bytu, kde poskytovalo sexuální služby i několik ostravských prostitutek. Tomu byla dívka přítomná a v jednom případě dokonce za peníze sex poskytla klientovi sama. „Jedna z pracovnic odmítla požadované služby. Dívka se nabídla, že to udělá,“ řekl policista.

Dívku nakonec prozradily drahé dárky, které kupovala na Vánoce rodičům. Toho si všimla její sestra, které se dívka svěřila, že má za peníze sex se starším mužem. Matka holčičky pak 23. prosince kontaktovala policii. Kriminalisté mladého muže se základním vzděláním zatkli o čtyři dny později. „Neobejdeme se bez pomoci rodičů, převážně rodiče by měli zachytit první náznaky toho, že někdo chce zneužít jejich dítě prostřednictvím internetu,“ upozornil Vojta. Policie proto rodičům doporučuje, aby si na internetu sehnali programy ke kontrole a k blokování nevhodného obsahu pro děti.

V Ostravě připravují webovou policii

„Nyní prošetřujeme šest zločinů s podobným scénářem,“ řekl Šustek. V těchto případech ale nedošlo k osobnímu kontaktu. Vše probíhalo prostřednictvím sítí: „Pachatelé získali důvěru a děti donutili k činnostem, že nad tím zůstal rozum stát.“ Školáci například posílali podezřelým fotografie svých intimních míst či erotické video soubory. Vedle Facebooku hledali pedofilové děti i na serveru Alik.cz. „Apelujeme na rodiče. Je to velmi nebezpečná forma trestné činnosti,“ dodal Vojta. Vedení ostravské policie už proto posílilo skupinu kriminalistů analytiků, kteří monitorují internet i sociální sítě. Ostravská policie připravuje i speciální osvětový projekt nazvaný Webová policie, aneb Poldík Webík pomáhá a chrání. Ten je určen pro žáky 4. až 6. tříd.