Edelmannův palác v Olomouci zůstane městu

Olomouc - Město Olomouc zřejmě nepřijde o renesanční Edelmannův palác. Jeden z nejcennějších historických domů v centru města měl připadnout olomouckému podnikateli Miroslavu Barnetovi výměnou za jeho pozemek. Na něm měla vyrůst nová budova unikátního muzea. Ministerstvo kultury ale včera dotaci na stavbu Středoevropského fóra zamítlo. Kvůli plánované výměně paláce za pozemek vyslýchala olomoucké zastupitele i policie.

Edelmannův palác za 28 milionů korun výměnou za pozemek pod novým unikátním muzeem - právě tato transakce loni rozvířila atmosféru v Olomouci. Jeden z nejcennějších historických domů na náměstí měl získat podnikatel Miroslav Barnet. „Vnímám to, že je to škoda pro Olomouc - nebude mít muzeum. A beru to jako smlouvu, která byla udělaná tak, že když se stavět nebude, tak já mám zpátky pozemek a oni nemusí nic měnit,“ vyjádřil se Miroslav Barnet.

Podnikatel vlastní klíčový pozemek v nezastavěné části hned vedle muzea umění. Jak s pozemkem dál naloží, bude podnikatel teprve zvažovat. Okolnosti plánovaného prodeje paláce se nelíbily některým Olomoučanům. Na základě dvou trestních oznámení se o transakci začala zajímat policie. Vyslýchala zastupitele, ale případ nakonec odložila. Jediné, co aktuálně vyšetřuje, je hodnověrnost posudku znalkyně k připravované směně. „Já si myslím, že naše státní zastupitelství neudělalo tolik, co udělat mělo, že byl připravován trestný čin. Jestliže máme dva pozemky ve stejné lokalitě a jeden je za 9 tisíc korun za metr čtvereční a druhý za 24 tisíc korun, není to v pořádku. Podnikatel byl zvýhodněn,“ říká otevřeně obyvatel Olomouce Vladimír Chlup.

„Pokud jde o majetkoprávní pozadí toho projektu, tak tam byla jedna smlouva podmíněna ziskem dotace a pokud k němu nedošlo, tak by každá budoucí smlouva neměla být platná,“ uvedl primátor Olomouce Martin Novotný. Je-li to definitivní konec projektu a nové muzeum na klíčovém pozemku skutečně nevyroste, odmítly ministerstvo kultury a vedení muzea v Olomouci komentovat.

Vydáno pod