Vězni chtějí pracovat, často ale není kde

Rapotice - V Česku je nyní v celách zavřených dvaadvacet tisíc vězňů. Jejich zaměstnávání je ale problém. Přiznává to jak Vězeňská služba České republiky, tak i ministerstvo spravedlnosti. Třeba věznice v Rapoticích chystá proto výstavbu dílen přímo ve svém areálu. Zatím v zemi pracuje čtrnáct tisíc vězňů, což je asi šedesát procent z celkového počtu.

Odsouzení v Česku by měli ve výkonu trestu víc pracovat, myslí si to vedení Vězeňské služby. Najít pro ně práci je ale složité. Brněnská společnost Uxa zaměstnává už rok 16 odsouzených mužů z rapotické věznice. Podmínkou je dobře zabezpečený areál firmy. „Pro naši firmu je to flexibilita pracovní síly a také vysoká spolehlivost, protože ti lidé vždycky přijdou do zaměstnání,“ řekl Jan Kocián, ředitel Uxa Brno.

Ne všichni odsouzení mohou pracovat mimo věznici. Manželé Peterkovi proto vozí práci přímo do kuřimské věznice. „Byla jsem překvapená, že o tu práci mají velký zájem, že se spíš ptají, kdy přivezeme další,“ prohlásila podnikatelka Eva Peterková. „V té naší první skupině si vyděláme asi 4 500 korun hrubého za měsíc, z čehož máme asi 700 či 800 průměrně na kapesné,“ řekl jeden z vězňů v Kuřimi Marian Sádlik.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Jiří Tregler, generální ředitel, Vězeňská služba ČR:

„Pokoušíme se zaměstnat a přiměřeně přinutit pracovat lidi bez kvalifikace, i ty, kteří nemají pracovní návyky, nebo ty, kteří mají nějaké zdravotní handicapy.“

Ministerstvo spravedlnosti chce vězně využít jako pracovní sílu častěji a v současné době pracuje na zjednodušení legislativního procesu.