Mosty u Jablunkova zaplatí za nedokončený vodovod

Mosty u Jablunkova - Obec na polsko-slovenském pohraničí musí zaplatit za vodovod, kterým voda hned tak nepoteče. Před více než devíti lety podepsal starosta Mostů u Jablunkova bez souhlasu se zastupitelstvem smlouvu na výstavbu vodovodní sítě. Pozdější zastupitelé na to přišli a rozestavěný projekt zastavili. To se nelíbilo dodavateli práce, který spor předal soudu. O pohledávce za více než milion dvě stě tisíc se politici zvolení v loňských volbách dozvěděli asi deset dnů po nástupu do funkce. Dostavba vodovodu se zatím neplánuje.

Sporná investice se začala realizovat ještě před komunálními volbami v roce 2002, tedy před více než devíti lety. Tehdejší starosta Augustin Martynek stavbu vodovodu nyní obhajuje s tím, že zastupitelstvo se snažilo občanům zajistit dostupnost pitné vody. Omezené zdroje totiž v Mostech každoročně vysychají a lidé jsou často na suchu. Obec proto vyhlásila výběrové řízení, které následně vyhrála stavební firma pana Dostálka.

Starosta podepisoval na vlastní pěst

Reportáž Josefa Hladkého (zdroj: ČT24)

Zastupitelé, kteří do vedení obce přišli po Martynkovi, o správnosti tohoto kroku ale pochybovali. V souladu s potvrzením Úřadu pro hospodářskou soutěž nabyli přesvědčení, že celé výběrové řízení bylo neplatné. V dokumentaci hledali dál a zjistili, že i samotná smlouva o provedení stavby je neplatná. Bývalý starosta Martynek totiž smlouvu podepsal, aniž měl dokument předtím schválen zastupitelstvem. „Já jsem stavbu s plným vědomím povolil. Pokud jsem porušil zákon, beru to na sebe,“ přiznává starosta Mostů z let 1998-2002.

Vedení obce nakonec výstavbu zastavilo. Tomu se ale zase bránila stavební firma. „Vyhráli jsme výběrové řízení na stavbu vodovodu, byla uzavřena smlouva o dílo,“ vysvětluje svůj postoj Jaroslav Dostálek. Jeho firma předala spor k soudu a ten nedávno rozhodl, že obec musí celou částku, přes 1,2 milionu korun stavbařům uhradit. Vodovod přitom nebyl dokončen.

Obec nyní staví kanalizaci

Nové zastupitelstvo, které vzešlo z komunálních voleb minulý rok, se chce s Dostálkovou firmou dohodnout. „V zemi máme zakopaných nějakých 700 tisíc korun, nechceme také platit zbytečné soudní poplatky a výdaje za advokáty,“ tvrdí současný starosta Josef Szotkowski. Přestože místní politici slibují, že část započatého díla bude při příštím rozvoji využita, v nejbližších letech se vodovodní síť v Mostech u Jablunkova stavět nebude. Obec již má rozestavěnou kanalizaci za 60 milionů korun.