Olomoucká rarita? Dva vrchní státní zástupci

Olomouc - Vrchní státní zastupitelství v Olomouci povedou od zítřka dva šéfové; až do konce února se o jedno křeslo budou dělit Milena Hojovcová a Ivo Ištvan. Dosavadní šéfka zastupitelství Hojovcová podala kvůli návratu Ištvana na začátku ledna rezignaci a odstupuje k 28. únoru. Ištvan má však v ruce ode dneška pravomocný rozsudek ohledně neplatnosti jeho předešlého odvolání, na základě kterého by měl zítra na svou funkci nastoupit. V této ojedinělé situaci budou muset oba státní zástupci i společně podepisovat dokumenty.

Ištvan se na místo šéfa olomouckého vrchního státního zastupitelství vrací po více jak třech letech. V listopadu 2007 jej na návrh nejvyšší žalobkyně Renaty Vesecké odvolal ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) v souvislosti s údajnou korupční kauzou senátora Jiřího Čunka. Ištvan se však kvůli svému odvolání obrátil na soud. V prosinci loňského roku uspěl se správní žalobou u Městského soudu v Praze. Návrh jmenovat jej zpět do funkce předložil ministrovi spravedlnosti nový nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Dosavadní šéfka zastupitelství Milena Hojovcová sice kvůli jeho návratu podala rezignaci, v křesle má však podle lhůty zůstat do konce února. „Podle stanoviska nejvyššího státního zástupce tady budeme do 1. března ve funkci vrchního státního zástupce oba dva, budeme také oba vykonávat všechny náležitosti související s touto funkcí. Je to situace, která podle mne nikdy nenastala a není podle mě správná. Ovlivnit to však nemohu, je to ale zcela neobvyklé,“ řekla dnes Hojovcová.