Tragickou smrt při zorbingu soud odložil, znalci se neshodli

Frýdek–Místek - Kvůli sporům mezi znalci neukončil frýdeckomístecký soud proces v kauze zorbingu. Při této adrenalinové zábavě přišel předloni v červnu na školním výlětě o život učitel a těžce se zranil jeho patnáctiletý žák. Znalce obžaloby a obhajoby rozdělily výrazné rozpory o vlastnostech sítě, která měla zorbovací kouli zachytit. Soudce proto požádal o další znalecký posudek.

Příčiny havárie, kterou zaplatil životem kantor základní školy z Nového Jičína a 15letý žák skončil na šest týdnů v nemocnici zjišťovali znalci žalobců i obhájců. Podle znalce obžaloby tragédii nešlo zabránit. Zorbovací koule by v každém případě přeskočila záchytnou síť a protisvah k zastavení koule na dráze chyběl. „Ta síť byla málo kvalitní, málo pevná a prostě došlo k protržení. Byla to obyčejná síť z fotbalové branky a ještě nízko uvázaná,“ tvrdí soudní znalec Jiří Straus. 

Naopak znalec obhajoby přišel s tím, že za tragédii může skrytá vada v síti, ve které měla koule skončit. „Zpracovali jsme tři modely a ve všech třech případech ta síť měla vydržet,“ říká soudní znalec Jan Dupal. Jakmile v pořadí třetí znalecký posudek dorazí k soudu, bude proces pokračovat. Soudce předpokládá, že to bude začátkem dubna.

Atrakce zorbing, adrenalinový sjezd z kopce dolů uvnitř umělohmotné koule, měla být vrcholem třídenního výletu deváté třídy na Třinecku. Kouli, do které se nechal připoutat patnáctiletý žák a jeho třídní učitel, měla po 20 metrech kutálení zastavit mezi stromy natažená síť z fotbalové branky. Ta se ale protrhla a koule pokračovala dál po svahu. Ve velké rychlosti pak narazila do stromu. Učitel zemřel, žák se těžce zranil. Pořadatelům atrakce hrozí až pět let vězení.

„Stále je to pro nás těžké a stále je to pro nás živé a pořád s tím žijeme a vypořádáváme se s tím,“ řekl obžalovaný Jaroslav Šlehofer. „Jsme prostě dva lidé, kteří udělali chybu, která nejde vzít zpátky,“ vyjádřil se i druhý obžalovaný Roman Cymorek. Kromě vězení obžalovaným hrozí, že budou muset zaplatit téměř jeden milion a 400 tisíc korun. Tolik požaduje rodina zemřelého učitele.

Soud
Zdroj: ČT24