Zlatá slza v černé Ostravě

Ostrava – Osmdesát centimetrů vysoká a 150 kilo těžká zlatá slza přilákala do českého pavilonu na EXPO 2010 několik milionů lidí, přestože nebyla nakonec vyrobena z tuny zlata – vrstva vzácného kovu pouze pokrývá hliníkovou kapku. Jeden z nejsledovanějších exponátů na světové výstavě v Šanghaji si mohou odedneška do soboty 29. ledna prohlédnout návštěvníci Vítkovického zámku v Ostravě, denně od 14:00 do 18:00 hodin.

Výtvarné dílo Federica Diaze doputovalo do Ostravy z depozitáře pražské Galerie Zdeněk Sklenář, která s Diazem úzce spolupracuje. Zapůjčila si ho strojírenská skupina Vítkovice Machinery Group, generální partner české účasti na EXPO. „Návštěvníci českého pavilonu ale nemohli zlatou slzu vidět tak zblízka jako nyní v Ostravě,“ upozornil generální ředitel Vítkovice Holding.

V Šanghaji se zlatá slza LacrimAu nacházela ve skleněné krychli – laboratoři, do níž směl vstoupit jen každý pětistý návštěvník pavilonu. Ve speciálním křesle pak byly při pohledu na slzu snímány jeho reakce; po jejich vyhodnocení automatická pipetovací stanice namíchala z různých esencí osobní vůni. Vystavení v Ostravě takový program nedoprovází.

Název LacrimAu podle Diaze kombinuje latinský výraz pro slzu, zřejmě jednu z mála kapalných látek, s níž se neobchoduje, s chemickou značkou zlata, které je naopak častým obchodním artiklem. Tvar slzy je pak symbolem, který znázorňuje dvě polohy emocí – radosti a smutku.

Původně měla být slza vyrobena z tuny zlata České národní banky. Vláda ji ale tvůrcům odmítla zapůjčit. A tak je ve skutečnosti vyrobena z hliníku a zlato ji jen pokrývá.

Ve Vítkovickém zámku je vystavena originální slza ze Šanghaje, objekt by měl mít ale šest věrných kopií, jedna z nich zůstane součástí českého pavilonu, který koupila Farma československo-čínského přátelství. Originál LacrimAu poputuje z Ostravy pravděpodobně na výstavu do New Yorku a na jaře se vrátí do Šanghaje, kde by měla být dražena za vyvolávací cenu v přepočtu 30 milionů korun. Výtěžek připadne na charitu.

LacrimAu - zlatá slza pro EXPO 2010
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK
Vydáno pod