Ostravsko se zase dusí smogem, vyhlášena regulace

Ostrava - Rozptylové podmínky v Moravskoslezském kraji se dnes výrazně zhoršily. Meteorologové proto ráno vyhlásili signál regulace pro oblast Ostravska a Karvinska. Znečišťovatelé, kteří mají platné regulační řády, tam musejí dodržovat stanovená ekologická opatření. Od 19:20 vyhlásili smogovou situaci také na Třinecku.

Nejhorší situace byla dnes v 17:00 v Dolní Lutyni-Věřňovicích na Karvinsku, kde průměrné denní koncentrace polétavého prachu stouply během dne téměř na 360 mikrogramů na metr krychlový. Limit, který je 50 mikrogramů, tak překročily sedminásobně. Naměřené hodnoty přesahují 100 mikrogramů na všech 16 měřicích stanicích v kraji. Hodnoty prachu v ovzduší na Třinecku překročily hranici 100 mikrogramů odpoledne.

Lidé, kteří mají chronické dýchací potíže, nemoci srdce, starší lidé a malé děti by neměli vycházet ven. Řidiči by měli omezit jízdy. Ostravský dopravní podnik proto ve dnech smogové regulace přepravuje cestující zdarma. Kvůli špatné situaci také znečišťovatelé ovzduší podepsali s Moravskoslezským krajem deklaraci, ve které se zavázali, že regulační řády začnou naplňovat už ve chvíli, kdy bude vyhlášen signál upozornění.

Inspekce životního prostředí již vyrazila na kontrolu

Pracovníci České inspekce životního prostředí také začali hned dnes kontrolovat jednotlivé průmyslové podniky a teplárny, zda regulaci výroby dodržují a množství vypouštěných znečišťujících látek omezují. „Zatím jsme nezjistili žádné problémy, že by opatření neplnily,“ řekl vedoucí oddělení ochrany ovzduší ostravské pobočky inspekce Radomír Štěrba.

Do pondělí chce inspekce zkontrolovat všech 16 fungujících zdrojů znečištění, které jsou uvedeny v regulačních řádech. Zdroje znečištění budou kontrolovat ve firmách ArcelorMittal Ostrava, Třinecké železárny, ČEZ - Elektrárna Dětmarovice a Teplárna Vítkovice, Dalkia - Teplárna Karviná a Elektrárna Třebovice. Také se zaměří na Evraz Vítkovice Steel, OKK Koksovny a ŽDB Bohumín.

Některým firmám trvá zavedení opatření delší dobu kvůli složité technologii výroby. „Kontroly jsou velice náročné, zkontrolovat jeden provoz například v ArcelorMittal Ostrava trvá i celý den,“ konstatoval Štěrba. Firmám hrozí za nedodržení opatření při smogové situaci vysoké pokuty až do deseti milionů korun, případně úplné zastavení provozu.

Chalupa: Chceme vést diskusi na místě

Do oblasti plánuje cestu i ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. „Rádi bychom vedli debatu přímo na místě. Víme, že zdroje znečištění v tomto regionu jsou různé, že to není jen jeden znečišťovatel. Teď jde o to, jakým způsobem efektivně dosáhnout výsledku,“ uvedl ministr na dnešní návštěvě Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Vyhlídky pro Ostravsko a Karvinsko nicméně zůstávají neměnné. „Situace zůstane v dalších dnech stejná, i když k mírnému rozkolísání hodnot v průběhu víkendu dojde,“ řekl pracovník ostravské pobočky ČHMÚ Eduard Jarcovják. Rozptylové podmínky se podle něj mohou přechodně zlepšit, ale ne natolik, aby byl odvolán signál regulace. „Od pondělí se bude inverzní charakter počasí ještě dále umocňovat, takže v nejbližších dnech zlepšení neočekáváme,“ řekl Jarcovják.

Vydáno pod