Moravskoslezský kraj sužuje chřipka, může za to počasí i smog

Ostrava - Chřipková epidemie zasáhla Moravskoslezský kraj. Může za to změna počasí, ale i smog, který region v těchto dnech sužuje. Nejvíce jsou postižené děti do pěti let, lékaři také hospitalizovali 6 lidí nakažených chřipkou prasečí. Chřipková epidemie by měla podle hygieniků odeznít do měsíce.

Rýma, suchý kašel a zvýšená teplota. Typické příznaky, kvůli kterým se plní čekárny u doktorů. Chřipková epidemie dostihla i Moravskoslezský kraj. Nejvíce nemocných je podle Krajské hygienické stanice v řadách školáků a předškoláků. „Nemůžu chodit do školy, protože jsem unavená a nemám sílu, musím ležet a čajovat,“ říká mladá pacientka v čekárně.

„Pokud jde o epidemiologickou situaci minulý týden, nemocnost na území Moravskoslezského kraje přesáhla 2000 případů na 100 tisíc obyvatel. Je to nárůst o téměř 12 procent,“ potvrdila Irena Martinková z protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Ostrava. Chřipkový virus může při kýchnutí letět až dva metry, šíří se ale také například při podání ruky. Nemocní by měli podle lékařů zůstat doma alespoň pět dní.

„Hodně probiotik, vitamíny, dodržovat pitný režim, na to se hodně zapomíná,“ radí dětská lékařka Božena Jiroušková. Nápor nemocných byl i na pohotovosti, oproti minulému týdnu stoupl až o 45 procent, lékaři museli také hospitalizovat šest lidí z Karvinska a Frýdecko-Místecka, kteří se nakazili prasečí chřipkou.

Plná čekárna
Zdroj: ČT24