Ostravské velkostavby po krizi opět ožívají

Ostrava - Stavební investice odložené kvůli finanční krizi opět ožívají. Například v Ostravě se stavbaři vrátí na místo, kde měl původně stát devadesát metrů vysoký mrakodrap. Developerská společnost CTP Invest projekt přepracovala na dvě nižší budovy. Současná představa o proluce nedaleko centra Ostravy je čtrnácti a devítipatrová prosklená kancelářská budova.

Před čtyřmi lety zde stejný developer plánoval devadesátimetrový mrakodrap. Pět stovek obyvatel z okolí se vzbouřilo a proti stavbě sepsalo petici. Padla také řada vzrostlých stromů. Nikdo ze zastupitelů města ale nereagoval a stavba dostala zelenou. „Krize zmenšila objem staveb, umírnila rozvoj, tím se zmenšil vlastně i ten věžák. I kdybychom tady měli 30patrový věžák, tak mi to nevadí. Naopak byl by to důkaz, že Ostrava žije,“ myslí si primátor Ostravy Petr Kajnar.

„Důvod, proč jsme se rozhodli snížit stavbu, je jednoduchý - šlo o požadavek veřejnosti,“ tvrdí obchodní ředitel CTP Invest Paul Deverell. „To bude budova, která určitě nikoho neurazí, není to sice stavba, pod kterou by byl podepsaný třeba Gaudí, ale myslím, že bude splňovat například parametry pro ekologii,“ říká primátor Kajnar. Za půldruhého roku se do nových budov nastěhují nájemníci. Většinu obsadí téměř dva tisíce zaměstnanců nadnárodního správce počítačových sítí. „Máte tady hodně talentovaných lidí, kteří své práci opravdu rozumí,“ skládá poklonu českým odborníkům ředitelka TietoEnator Eeva Liisa Mauno.

Druhá a zatím poslední srovnatelná budova vyrůstá nedaleko projektu. Moderní čtvrť na Karolině se měla stát novým centrem Ostravy. Ze slibů společnosti Multi Development, která celou oblast buduje, ovšem zřejmě moc nezbude. Nepostaví třeba slibovanou lávku z autobusového nádraží na Karolinu podle návrhu uznávané architektky Evy Jiřičné. Také obchodně-zábavní centrum, které měl vyprojektovat přední nizozemský architekt Rem Koolhaase, projde změnami. Pro investora je údajně příliš drahé.

  • Projekt dvou menších budov autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2294/229346.jpg
  • Původní projekt Karoliny autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2294/229347.jpg