ZUŠ v Havlíčkově Brodě hrozí uzavření

Havlíčkův Brod – Důvodem hrozícího uzavření Základní umělecké školy v Havlíčkové Brodě jsou několikaleté dohady o jejím převodu mezi krajskými a městskými úředníky. Ti krajští už převedli všechny hudební školy na města a chtějí tak učinit i v Brodě. Jenže tam mají podmínku převzetí – nápravu toho, na co hygienici upozorňují už mnoho let.

Ředitel ZUŠ Havlíčkův Brod Jindřich Macek informoval, že škola má 438 žáků a 4 obory, přičemž dominantní je hudební obor. Jenže nad provozem jinak oblíbené a úspěšné školy teď visí otazník. Můžou za to úředníci, město má totiž podmínku převzetí. „Jde o nápravu stavu sociálního zařízení a zajištění bezbariérového přístupu občanům,“ upřesnil starosta Brodu Jan Tecl (ODS).

Radní pro oblast školství kraje Vysočina Marie Kružíková (ČSSD) však říká, že kraj nyní očekává reakci ze strany města. Pokud prý zařízení nepřevezme k 30. červnu, tak se poslední den letošního roku organizace zruší. Nadaných dětí mají v brodské hudební škole desítky. Právě proto je jediným cílem dětí, rodičů i vedení umělecké školy, aby úředníci po třech letech dohadů našli konečně společnou řeč.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

V kraji Vysočina je dvacet uměleckých škol, z nichž většina patří pod města. Jak to dopadne s tou havlíčkobrodskou, budou zastupitelé města rozhodovat 28. února.